Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Aerul condiționat la birou: care este temperatura optimă și cât timp îl ținem deschis

Your browser doesn't support HTML5 video.

După o primăvară capricioasă, așteptăm să-și între în rol o vară toridă. Care aduce, de regulă, între colegii care lucrează împreună în spații închise, discuții interminabile despre aerul condiționat.

În timp ce unii nu știu ce temperatură ar trebui să fixăm în încăpere, alții sunt convinși că aerul răcit și uscat le provoacă guturai, migrene și amețeli.

Ideea de aer condiţionat începe, istoric vorbind, în secolul 2, când un inginer mecanic chinez din dinastia Han pune la punct un sistem de ventilaţie. Voia să creeze un mediu de lucru plăcut. Avea 7 pale acţionate mecanic de prizonierii vremii. Însă abia la New York în 1902 a fost inventat ceea ce putem numi un aparat electric modern de aer condiţionat. Acesta nu doar răcea, ci şi scădea umiditatea. 

Asta se întâmplă şi azi. Practic, în ultima sută de ani tehnicienii au îmbunătăţit randamentul aparatelor: consumă mai puţină energie, deci sunt mai prietenoase cu mediul. Iar în oraşele mari şi poluate, cum sunt Iaşiul, Cluj Napoca, Braşov şi, evident, Bucureşti, sistemele de climatizare moderne ne pot oferi şi un aer cât de cât mai curat, măcar în spaţiile interioare.

Shane Dong, producător: ”Din păcate, în China avem o problemă majoră cu poluarea aerului, din cauza industriei. Avem experienţă şi căutăm soluţii pentru a îmbunătăţi calitatea aerului din interior. Asta se face în principiu prin filtrare. Se folosesc şi materiale speciale care omoară o parte din bacterii şi ţin la distanţă mucegaiurile.”

Mare parte din particulele fine şi microorganismele, care ar ajunge în plămâni, sunt reţinute de filtrele sistemelor noi. Faţă de aparatele mai vechi, care răcesc şi usucă aerul, dar consumă mult şi au un nivel ridicat de zgomot, beneficiile sunt clare. Costurile suplimentare sunt de 5-10 la sută şi vin la pachet cu o recomandare: odată ce aţi cumpărat aparatul, lăsaţi oamenii special pregătiţi să se ocupe de instalare şi de revizii. Chiar dacă pe piaţa sunt spray-uri de folosit acasă. 

Dan Stoica, inginer: ”Se fac operaţiuni de demontare, de curăţare, de spălare a filtrelor... nimic foarte complicat, dar lucruri necesare. Putem face similitudinea oricând cu un automobil care trebuie servisat de o firmă cu experienţă.”

O curăţare prea agresivă ori cu produse nepotrivite poate împrăştia substanţe chimice pe care nu le dorim în aerul de respirat.

Aerul condiţionat, adică pregătit, modificat pentru confortul nostru, este şi sursa unuia dintre cele mai comune mituri legate de tehnologie. Aţi auzit cu siguranţă pe cineva spunând că răceşte de la aerul condiţionat... totuşi, chiar dacă temperaturile scăzute ne pot face mai vulnerabili în fața bolilor, să nu uităm că răcelile sunt provocate de virusuri. Aşa că, dacă vă spălaţi pe mâini şi păstraţi o igienă corectă în incintă, puteţi fixa ce temperatură consideraţi că vă e pe plac.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult