Aerisirea naturală, esențială pentru alergici. Ce trebuie să faci în cazul infectării cu Covid-19
Your browser doesn't support HTML5 video.
În cazul infecției Covid-19, chiar dacă aveți simptome ușoare, țineți legătura cu medicul specialist alergolog, nu doar cu medicul de familie. Aerisirea naturală e una din armele importante de lupta împotriva SARS-COV -2 și împotriva tuturor virusurilor cu transmitere respiratorie. De asemenea, aerisirea ajută un alergic să nu aibă reacții inflamatorii exagerate. În perioada rece, se manifestă preponderent alergiile la acarienii din praful de casă, la mucegaiuri și la păr de animale.
Acarienii și mucegaiurile explodează în spații închise, în lipsa aerisirii naturale. De aceea, deschideți geamul cât mai des, chiar dacă e frig. Tot geamul larg deschis dispersează posibilele virusuri cu transmitere respiratorie.
Mai puțin de 55 % - adică aer uscat – e bine pentru gestionarea bolii alergice.
Dr. Brândușă Petrutescu, medic primar alergolog: „Umiditatea scăzută este bună pentru că reduce multiplicarea acarienilor și a mucegaiurilor din casă, dar mucoasa respiratorie suferă din cauza umidității scăzute și devine mai receptivă pentru infecții virale. Inclusiv pentru coronavirus, umiditatea crescută, peste 60 %, scade riscul de infecție, dar crește expunerea la acarieni din praful din casă care se multiplică mai bine și mucegaiurile la fel”.
În această perioadă, toți alergicii au nevoie de consultație de specialitate - posibil și online. Aceasta deoarece dozele de anti-inflamatoare cresc.
Dr. Brândușă Petrutescu, medic primar alergolog: „Creștem tratamentul dacă are tramtament stabilit sau inițiem tratament ca să reducem riscurile”.
În cazul infecției COVID-19, chiar și la simptome ușoare, un alergic trebuie să țină legătura cu medicul specialist, nu doar cu medicul de familie. Dacă aveți în familie o persoană care are orice simptom de boală, izolați-vă cât mai repede de aceasta până la testare.
Dr. Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: „Din punctul meu de vedere testarea trebuie făcută la primele simptome, nu la un număr mai mare de simptome, pentru că un caz pozitv înseamnă un managent bun al infectiei cu SARS COV -2.” În cazul infecției Covid 19, chiar și în cazul simptomelor ușoare, un alergic are nevoie de CT pulmonar – după faza acută a bolii. Și de spirometrie, care evaluează capacitatea respiratorie – la medicul alergolog.