Cum ne scădem facturile la energie și gaze: ce spun experții
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ce soluții concrete ne propun specialiștii pentru a scădea facturile, fără să stăm în frig și pe întuneric – aflăm în emisiunea Conectat la România.
Invitații Laurei Culiță sunt doi specialiști în domeniu - Adrian Chelaru, fondator Asociația RoElectric și Claudiu Butacu, cofondator EFdeN, ONG dedicat sustenabilității și constructor de case pasive.
Din materialul video aflăm:
- la ce să fim atenți când cumpărăm electrocasnice - cât economisim la factură dacă setăm centrala cu doar un grad mai jos - ce dispozitive nu ar trebui să ne lipsească din case dacă vrem să avem confort termic - trucuri ușor de aplicat pentru o factură mai “suplă”
De exemplu, iluminatul în casă poate fi eficientizat dacă ne monitorizăm consumul cu ajutorul unor aparate speciale și evităm să lăsăm becurile aprinse când nu e nevoie de ele.
“Becurile de putere mare să fie puse în zonele unde îți desfășori activitatea – bucătărie, birou de exemplu, iar în zonele de tranzit – hol, toaletă - trebuie puși senzori astfel încât să nu consumi aiurea. Un sistem bun de automatizare a iluminatului ar fi 1.500 de euro, un sistem mai slăbuț - 500 de euro”, spune Adrian Chelaru.
Dacă aveți în plan construcția unei case, o variantă sunt cele de tip pasiv, cu facturi foarte mici.
“Casele pasive au facturi cât mai apropiate de zero, în cazul nostru sunt facturi inexistente. Cu excepția internetului, producem energie și putem să asigurăm toți consumatorii din casă, asta în contextul în care consumul este foarte mic”, spune Claudiu Butacu.
Detalii în VIDEO.