Conectat la România: Ce este pensia comunitară, cum o pot obține românii din străinătate și cât durează procedura
Your browser doesn't support HTML5 video.
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, explică în detaliu care sunt procedurile pentru obținerea unei astfel de pensii, iar doi români cu experiență în domeniu aduc sfaturi utile.
Ce este pensia comunitară? Spre deosebire de pensia națională, cea comunitară ia în considerare și timpul lucrat în alt stat al Uniunii Europene. Se aplică în acele cazuri în care pensia națională nu poate fi stabilită pentru că stagiul de cotizare e mai mic decât minimul cerut de lege.
„Persoanele primesc pensie proporțional cu perioada în care au lucrat în fiecare țară, practic se face o totalizare a stagiului de cotizare din țările unde a lucrat, urmând ca pensia să fie stabilită de fiecare stat în parte”, explică șeful Casei de Pensii.
De exemplu, dacă ați lucrat în România 10 ani, așadar nu aveți un stagiu minim, iar mai apoi în Italia alți 20 de ani, puteți să cereți deschiderea dosarului de pensie comunitară. La calcularea pensiei se va considera totalul de 30 de ani, iar bani veți primi separat de la ambele țări.
De la Bianca Duță, coordonator ITAL-UIL București: „Ce este foarte important pentru românii noștri: trebuie să depună la dosarul de pensii obligatoriu o copie certificată a carnetului de muncă, să pună copii certificate ale adeverințelor care dovedesc munca în România”.
Radu Nicolae, președintele Asociației APS Cuore, „completarea formularului care atestă existența în viață este una dintre cele mai mari probleme - completat greșit, blochează dosarul sau pensia”.
La ce ar trebui să fie atenți românii când cer o pensie comunitară, ce condiții trebuie îndeplinite și cum pot accelera procedura - aflați răspunsurile în emisiunea „Conectat la România”, realizată de Laura Culiță și difuzată vineri, de la ora 20.00, pe știrileprotv.ro. Ediția poate fi urmărită totodată pe protvplus.ro și VOYO.