Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce notă a primit după contestație un absolvent care luase 8 la Bacalaureat.„Spune foarte multe despre corectura inițială”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste 2.700 de absolvenți de liceu, care au făcut contestație după bacalaureat, au reușit să ia examenul, iar câteva zeci de mii, nemulțumiți și ei, au acum note mai mari. Și numărul notelor de 10 a crescut cu 40 la sută.

Această situație arată, dacă mai era nevoie, o anomalie majoră a sistemului de evaluare. Subiectivi sau nu, unii părinți sunt de părere că în comisiile care au vazut inițial lucrările au fost și profesori incompetenți sau răuvoitori. Elev: „Mi-a dat prost la română, dar după aia mi-a crescut cu un punct jumate, după contestație. Cel mai fericit sunt la logică, am luat 9,70.” Elev: „Mi-au mărit nota cu 1,20... destul de mult, de la 8 la 9,20.” Iată câțiva elevi norocoși... Au crezut în ei mai mult decât în calitatea evaluării răspunsurilor. La română, 300 de lucrări au primit mai mult de un punct și jumătate în plus. Elev: „Asta spune foarte multe despre corectura inițială. La istorie mi-a crescut cu aproape un punct.” Au fost 55.000 de contestații. După a doua notare, rata de promovare se apropie la numai o cincime de procent, de statistica de anul trecut. O schimbare fabuloasă, care arată că nepermis de mulți corectori nu au respectat baremele, nu au adunat punctajul corect ori au trecut mediile în dreptul altor candidați. Pentru 95% dintre tezele ale căror rezultate au fost contestate, notele s-au schimbat. Majoritatea, în favoarea candidaților. Încă 22 de elevi au ajuns la 10 curat și 2748 de copii, picați inițial, au depășit pragul mediei 6 și au luat BAC-ul. Să presupunem că notele celei de-a doua comisii sunt cele corecte. Asta înseamnă că zeci de mii de elevi au fost nedreptățiți. Cât despre cei care n-au făcut contestație, de teamă să nu primească mai puțin... rămân cu sentimentul amar că profesorii generației lor nu i-au sprijinit până la capăt. Însă nici contestațiile nu au salvat liceele slabe. În București, la tehnologicul Nikola Tesla, media pe unitatea școlară este în jur de 4,50. Directorul recunoaște că, după 4 ani de liceu, copiii sunt la același nivel de pregătire ca în clasa a noua. Cristina Andreescu, directorul liceului Nikola Tesla: „Au venit copii cu medii foarte mici. Când ei vin cu 5 - care nici nu e 5 în mod real - ei nici nu-și doresc prea mult să ia BAC-ul.” De fapt, vor, pentru că majoritatea angajatorilor încă cer diploma, dar promovează abia unul din 6. Culmea, aceste licee înscriu chiar acum noi cursanți.  Reporter: Ce așteptări ai tu?

Elev: „Așteptări foarte bune. Vreau să vin aici, să fac 5 ani, după aia să fac și facultate.”

Reporter: În ce domeniu?

Elev: „Nu știu.” Deloc surprinzător, cam toți cei cu performanțe frumoase la BAC și-au ales deja specificul studiilor superioare. Elev: „Vreau să lucrez într-o firmă de publicitate, mi se pare un domeniu foarte creativ.”

Citește și
Bacalaureat 2023
Rezultatele finale la Bacalaureat 2023, după contestații, s-au afișat pe edu.ro astăzi

Reporter: Ai nevoie de BAC?

Elev: „Da.” Elev: „Acum sunt liber, mă duc la sală, nu mai stau să învăț 12 ore pe zi.”

Reporter: Dar a meritat, nu?

Elev: „Da, a meritat. Mă rog, nu prea...”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult