Licee în care niciun elev nu dă BAC-ul. Tinerii se plâng de proba la matematică. Director: „Nu prea avem ce să ne reproșăm”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Acum, tinerii nu s-au simțit pregătiți, cu toate că profesorii spun că au încercat să îi ajute și să îi îndrume.
În județul Olt, trei licee nu au organizat bacalaureatul. Niciun elev nu a vrut să se înscrie. Este vorba, în total, despre 1.000 de tineri. Deși știu că le este de ajutor, nu au încercat să obțină diploma.
George Iana, elev: „Nu am fost foarte pregătit, dar este o prioritate în viață. Ajută foarte mult la angajare.”
Toate cele trei școli sunt tehnologice. Elevii s-au plâns, în special, de matematică, iar profesorii spun că situația nu se va schimba dacă materia nu este înlocuită cu una specifică profilului unităților de învățământ.
Ionela Matișcă, directorul Liceului Tehnologic Izvoarele Olt: „Am încercat să discutăm cu ei, am avut de-a lungul timpului intențiile lor de a se înscrie, însă acestea erau strict la stadiul de intenție nefiind pregătiți de acest examen, neparticipând la simulări.”
Ioana Humă, directorul Liceului Tehnologic Constantin Filipescu Caracal: „Se face consiliere în carieră, vorbim, dirigintele se ocupă permanent de această consiliere în carieră. Nu prea avem ce să ne reproșăm, ținem pregătiri suplimentare.”
Rămâne sesiunea de toamnă, care va avea loc în liceele care acum nu au avut examene, dacă elevii vor dori să participe.
Victor Iacobescu, inspector școlar adjunct ISJ Olt: „Ținând cont că este un termen relativ scurt între încheierea anului școlar și începutul examenului de bacalaureat, cei mai mulți dintre aceștia au dorit să dea bacalaureatul în sesiunea din toamnă. De-a lungul timpului s-a spus că în principiu sesiunea din toamnă este mai ușoară.”
Silvia Dănescu, purtătorul de cuvânt al Liceului Tehnologic Drăgănești Olt: „Am avut situații în care elevi care nu au susținut în anul respectiv, în anul în care au terminat liceul, să se înscrie mai târziu, dar asta e strict opțiunea lor.”
Și un liceu din Timiș a sărit bacalaureatul în această vară.
Lect. univ. dr. Claudia Borca, directorul Departamentului de Științe ale Educației, Universitatea de Vest: „E important să vedem ce facem din acest punct. Care sunt programele pe care le vom dezvolta pentru că acești tineri să poată fi introduși într-o serie de programe de orientare profesională.”
Aproape 40.000 dintre tinerii care au absolvit anul acesta liceul nu s-au înscris la bacalaureat.