Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bilanțul trist al examenului de Bacalaureat 2023. Doar 40% dintre elevi și-au luat diploma. „Fac livrări în timpul liber”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Probele scrise ale Bacalaureatului, sesiunea de toamnă, s-au încheiat cu un bilanț trist. Unul din cinci absolvenți de liceu care au picat în vară și s-au înscris din nou, acum trei săptămâni, la examen, nu s-au prezentat.  

Mai mult, cifrele arată că din generația aceasta doar 40% dintre elevi și-au luat diploma. Restul nu și-au terminat studiile, ori nu au reușit să ia BAC-ul din prima încercare.  

Candidații sosiți la ultima probă a Baalaureatului își asumă senini rezultatele din sesiunea trecută.

Au avut două luni să recapituleze materia și mulți sunt încrezători că au învățat destul. Doar că nu toți cei care au ratat la prima încercare au venit în sesiunea de toamnă. 20% dintre cei care s-au înscris acum trei săptămâni nu s-au prezentat la probe.

Primul clopoțel de acum 12 ani. Ministrul Funeriu a introdus camerele video în sălile de examen și a stricat planurile multor candidați.

Citește și
Rezultate Bacalaureat 2021. Rata de promovare pe județe și în Capitală
BAC de toamnă 2023. Subiectele și bareme la Matematică. Vezi ce au avut de rezolvat candidații

În 2011, 206.000 de copii au luat loc în bănci, în clasa I. 12% dintre aceștia au dispărut din statistici în timpul ciclului primar și gimnazial. Au abandonat școala, au rămas repetenți, ori au plecat în străinătate.

Această cifră ar echivala cu 1.000 de clase cu câte 25 de elevi. Apoi, în clasa a XII-a au ajuns să dea Bacalaureatul numai 110.000 din această generație. Au luat Bacalaureatul doar 80.000, adică 40% din cifra inițială.

„Concurența”

Absolvenții de liceu spun că principala problemă a fost, pentru ei, calitatea slabă a profesorilor.

Elevi: „La toate materiile...Concurența...”. 

„Concurența” sunt de fapt cei care livrează mâncare de la altă firmă decât cea la care lucrează un candidat.

Elev: „Da, fac livrări în timpul liber”.

R: De cât timp?

Elev: „De o lună, cred”.

R: Și pentru școală când înveți?

Elev: „Păi de două săptămâni m-am apucat de învățat”.

În cele cinci zile rămase până la rezultate, cei 28.000 de elevi au timp de gândire. Dacă iau examenul se pot înscrie și la facultate, dar, din păcate, mulți vor să emigreze.

Elev: „Plec prin Germania. Barman, ospătar, ce se găsește”.

Mariana Staș, coordonator program educațional: „Depinde și de ce așteptări au și ei, și în familie, și cu părinții, și ce vor ei de la viață. Orice profesie este cât se poate de onorabilă și are nevoie de pregătire”. 

Absolvenții care nu se angajează imediat pot primi 300 de lei pe lună, ajutor de șomaj, timp de jumătate de an. Vor primi asigurare medicală și vechime în muncă în această perioadă și pot începe cursuri de calificare gratuite, în mai multe domenii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult