Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bacalaureat 2024. Cum să te îmbraci la examen. Sfaturi de la experți

Examenul de Bacalaureat din 2024 a început pe 17 iunie cu proba orală la Limba română. Probele scrise se vor desfășura între 1 și 5 iulie, cu o zi liberă între proba obligatorie și proba la alegere.  

Iată cum trebuie să te îmbraci la examen, dar și alte sfaturi prețioase de la experți.

Bacalaureat 2024. Cum să te îmbraci la examen

Examenul de Bacalaureat se apropie rapid, iar elevii se confruntă și cu dilema alegerii unei ținute adecvate pentru examen. Iată cum ar trebui să te îmbraci la un examen important, dacă vrei să faci impresie bună din prima.

În primul rând, prima impresie este foarte importantă. Alegeți o ținută curată, călcată și îngrijită, care să transmită respect și profesionalism. Stilul clasic și elegant este cel mai potrivit, evitând ținutele excentrice sau provocatoare care ar putea distrage atenția comisiei de examinare. De asemenea, este esențial să purtați haine în care să vă simțiți confortabil și încrezători, pentru a vă putea mișca liber și a vă exprima natural, conform E-bacalaureat.ro.

Pentru fete, o rochie midi sau o fustă cu o bluză elegantă sunt alegeri excelente, preferând materiale de calitate și culori neutre sau pastelate. Rochiile prea scurte, mulate sau decoltate ar trebui evitate. Pantalonii clasici, bine croiți, sunt de asemenea potriviți, dar blugii rupți sau decolorați nu sunt recomandați. În ceea ce privește încălțămintea, pantofii eleganți cu toc mic sau mediu sunt ideali, evitând sandalele, papucii sport sau pantofii cu platformă înaltă. Accesoriile ar trebui să fie discrete, evitând bijuteriile mari și ostentative.

Citește și
Elev
Mărturisirea unui elev după prima probă orală la BAC: „Au văzut că pierd timp cu școala”

Pentru băieți, un costum clasic în culori închise (negru, gri sau bleumarin) este o alegere sigură, asigurându-vă că este bine croit și se potrivește perfect. O cămașă albă sau în nuanțe pastelate, călcată impecabil, completează ținuta, iar o cravată de culoare sobră poate adăuga un plus de eleganță, evitând modelele prea stridente. În ceea ce privește încălțămintea, pantofii eleganți din piele sunt recomandați, în timp ce adidașii sau pantofii casual ar trebui evitați.

Reamintim că în anul 2022, elevii care s-au prezentat la examen în pantaloni scurți sau în fuste scurte au fost trimiși acasă să își schimbe ținuta, așa că ar trebui să fiți foarte atenți la hainele alese.

Alte sfaturi despre cum să te prezinți la bac

În privința pregătirii, este important să te asiguri că stăpânești temeinic conținutul materiilor de examen. Consultă programele, repetă materia și exersează rezolvarea subiectelor. Organizează-ți materialele de studiu, având la îndemână manualele, caietele, notițele și alte resurse necesare pentru o pregătire eficientă.

Stabilește un program de învățare realist, alocând suficient timp fiecărei probe și respectând acest program. Un stil de viață sănătos, cu somn suficient și mișcare regulată, te va ajuta să te concentrezi mai bine și să ai mai multă energie. De asemenea, gestionează eficient stresul, relaxează-te, ai încredere în tine și concentrează-te pe performanța ta.

În timpul examenului organizează-ți răspunsurile în mod structurat, folosind un limbaj corect și expresiv, exemplificând prin argumente concrete și respectând o structură logică. De asemenea, dacă nu știi imediat răspunsul la o întrebare, nu te descuraja, ia-ți timp pentru a gândi un răspuns adecvat. În final, ai încredere în tine și în cunoștințele tale, astfel încât prezentarea ta să reflecte pregătirea temeinică și efortul depus în perioada de învățare, scrie ROCNEE.ro.

Calendar Bacalaureat 2024

· 17-19 iunie - evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba română, proba A;

· 19-20 iunie - evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba maternă, proba B;

· 19-21 iunie - evaluarea competențelor digitale, proba D;

· 25-27 iunie - evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională;

· 1 iulie - proba scrisă la Limba și literatura română;

· 2 iulie - proba obligatorie a profilului, probă scrisă;

· 4 iulie - proba la alegere a profilului, proba scrisă;

· 5 iulie - proba scrisă la Limba și literatura maternă;

· 8 iulie - afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00;

· 9 – 11 iulie - rezolvarea contestațiilor;

· 12 iulie - afișarea rezultatelor finale la BAC 2024.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult