Bacalaureat 2024. La această sesiune lipsesc aproximativ 60.000 de elevi dintre cei care au început școala în 2012
Your browser doesn't support HTML5 video.
Din păcate, 60.000 de elevi din această generație nu au mai ajuns la examen. Cu 10.000 mai mulți față de anul trecut. Unii nu s-au simțit pregătiți, alții au rămas repetenți ori au abandonat școala.
Față în față cu doi profesori de limba română- unul care le-a predat la clasa lor, candiații au avut două ore ca să arate la ce nivel de competență oratorică au ajuns la final de liceu, mediu, avansat ori experimentat.
Pentru majoritatea absolvenților, testarea orală e însă doar un pas de bifat până la probele scrise, care încep pe 1 iulie.
Odată cu diploma de Bacalaureat, candidații vor primi și un atestat de aptitudini, căruia angajatorii nu-i dau însă mare importanță.
Elev: ”Competențele nu știm cu ce or să ne ajute, diploma de bacalaureat știm. Mi-aș dori să intru la buget și ar fi mai ușor la anul, decât acum.”
Este ultima generație de elevi care a încheiat 12 ani de educație formală, în timp ce copiii care încep școala acum în septembrie vor face obligatoriu 15 ani, cu doi ani de grădiniță și clasa pregătitoare.
Însă, din cei 202.000 de școlari care au început împreună în 2012, au ajuns să se înscrie la Bacalaureat numai 119.000. Fără să-i luăm în calcul pe cei care au ales învățământul profesional, rezultă că aproape o treime au rămas repetenți ori au abandonat școala.
Așadar, de la BAC lipsesc cam 60.000 de elevi. Sărăcirea colectivelor de elevi s-a produs treptat. În clasa a șaptea, generația deja pierduse 20.000 de elevi. Scăderea a accelerat în ultimii doi ani de liceu.
Pentru că, spun profesorii, mulți liceeni au alte priorități, decât să depună efort, ca să-și facă un viitor.
Ministerul Educației a transmis deja că subiectele pentru probele scrise vor fi, ca în fiecare an, accesibile.