Modifica setarile cookie
Toate categoriile

BAC 2023 - sesiunea de toamnă. Subiecte și bareme la Limba română: Sadoveanu sau Călinescu la subiectul 3

Your browser doesn't support HTML5 video.

Aproape 34.000 de absolvenți de liceu susțin examenul de Bacalaureat 2023 în sesiunea de toamnă. Astăzi a avut loc proba scrisă la Limba și literatura română.  

UPDATE: S-au afișat subiectele și baremele de corectare la Limba română de la Bac 2023 - sesiunea de toamnă. 

UPDATE: S-a încheiat proba scrisă la Limba română de la Bac 2023 - sesiunea de toamnă. 

Subiectele și baremele vor fi publicate după ora 15.00 pe edu.ro.  

UPDATE:

La primul subiect, candidații au primit un fragment din „Însemnările mele” de Maria Banuș. 

Pe baza acestuia au avut de răspuns la mai multe intrebări, printre care: 

- Sensul din text al expresiei „vrute și nevrute” 

- La ce instrument muzical cânta Maria când era elevă 

- Precizează atitudinea Mariei Banuș față de Bubi, justifică răspunsul cu o secvență din text 

- Explică motivul pentru care Maria se simte diferită față de ceilalți când se află la patinaj 

- O trasatură morală a Mariei Banuș, așa cum reiese din text

La subiectul doi, candidații au primit o poezie de Tudor Arghezii - S-a spulberat. Pe baza acesteia au avut de realizat un comentariu din care să reiasă relația dintre idea poetică și mijloacele artistice. 

UPDATE: A început examenul scris la Limba română de la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului. 

Potrivit informațiilor apărute în mediul online și pe rețelele de socializare, la subiectul 3, candidații trebuie să prezinte Tema și viziunea despre Lume într-o operă de Mihail Sadoveanu sau George Călinescu. Cărțile studiate de majoritatea elevilor sunt „Baltagu” și „Enigma Otiliei”.

Informația nu poate fi confirmată oficial de Știrile ProTv, fiind preluată de pe grupurile de elevi.

------

Potrivit regulamentului de organizare, sesiunea de toamnă se desfășoară la fel ca cea din vară. Candidații intră în sălile de examen până la ora 08.30, iar la ora 09.00 primesc subiectele și au la dispoziție 180 de minute pentru rezolvarea acestora.

Subiectele la Limba română vor fi disponibile pe stirileprotv.ro imediat ce apar în spațiul public și apoi după ora 15.00, alături de baremele de corectare, pe edu.ro în secțiunea specială.

Calendar BAC 2023 – sesiunea de toamnă

- 16 august: Limba şi literatura română; - 17 august: Proba obligatorie a profilului; - 18 august: Probă la alegere a profilului şi specializării; - 21 august: Limba şi literatura maternă; - 25 august: Afișarea rezultatelor

Reguli de desfășurare a BAC 2023 – sesiunea de toamnă

Probele scrise încep la ora 9,00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8,30.

Lucrările scrise pot fi elaborate într-un interval de lucru de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene vor utiliza numai creion negru.

Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Beneficiază de prelungirea timpului de lucru alocat (cu maximum două ore), candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană, în baza procedurii emise de Ministerul Educaţiei cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacose, poşete etc. De asemenea, elevii vor fi informaţi că este interzis accesul în săli cu orice tip de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

În zilele prevăzute pentru desfăşurarea probelor scrise, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi. Numărul va disponibil în perioada 16 - 21 august, astfel: 16, 17 şi 21 august: între orele 8,00 - 16,00; 18 august: între orele 8,00 - 14,00.

Nota minimă de promovare - pentru fiecare probă - este 5 (cinci), iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puţin 6 (şase).

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult