Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „În peste 40 de licee, rata de promovare la BAC a fost zero”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Aproape 70 la sută dintre absolvenţii de liceu au promovat Bacalaureatul după rezolvarea contestaţiilor. În jur 56 de mii de elevi nemulţumiţi de note au reclamat asta, adică jumătate dintre cei care s-au prezentat la examen.

Statistic vorbind, este cea mai mare rata de promovare din ultimii zece ani, potrivit lui Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

După ce au fost din nou corectate, două treimi dintre note au fost modificate în plus şi doar o treime în minus.

-55.982 contestații depuse -52.874 de note modificate în plus -108 note modificate în minus

Din cele peste 52.000 de note schimbate, aproape 6.000 au avut diferenţe mai mari de un punct. Au existat cazuri, 16 număr, unde notele au fost modificate cu 3 până la 4 puncte. De multe ori se pune în discuţie subiectivismul profesorului corector, pe de alte parte, baremele şi modul de calcul al fiecărui punctaj se face în continuare cu mâna, iar punctajul nu este inclus într-un sistem de calcul digitalizat.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: „În urma analizei contestaţiilor, rata de promovare anul acesta la examenul de Bacalaureat este de aproape 70 la sută. Mai exact, este de 69,8%. Sigur, statistic vorbind este cea mai mare rata de promovare din ultimii zece ani , de la intrarea în vigoare a legii 1, cu excepţia anului 2017.”

Citește și
BAC 2021. Subiecte la Fizică
Rezultate Bacalaureat 2021, după contestații. Vedeți aici notele finale publicate pe edu.ro

Însă numărul elevilor care susţin acest examen este tot mai mic. Din cei 152.000 de elevi care erau înscrişi în clasa a 12-a, doar 77% dintre ei au ajuns să şi susţină examenul.

În plus şi anul acesta avem un număr de licee unde rata de promovare a fost zero.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: „Avem peste 40 de licee şi vom face o analiză pe fiecare liceu în parte, vom vedea care sunt măsurile care se impun, acolo cauzele sunt grave atunci când rata de promovare este 0.”

Potrivit legii Educaţiei, astfel de licee ar trebuie să îşi piardă dreptul de a forma clase de a 9-a, în viitor. Daniela Vișoianu este unul dintre experţii care au luat parte la proiectul România Educată şi a militar pentru un an de recuperare pentru tinerii care nu reuşesc să promoveze.

Daniela Vișoianu: „Dacă copilul mergea deja la un liceu în care nu îi plăcea, în care nu era atras de învăţătură şi venit pandemia peste el. Stătea la internat şi s-a dus acasă. Şansele ca el să se fi întors la învăţare după un an şi jumătate de pandemie sunt foarte mici. Licee cu zero avem în fiecare an, anul ăsta sunt multe din cauza copiilor cu medii vulnerabile. Bacalureatul nu mai este reformat de 30 de ani în România, iar subiectele nu beneficiază de toată ştiinţa nouă, de evaluare, care se aplică la nivel mondial.”

În ultimii ani, autorităţile din domeniu vorbeau de peste un milion de tineri care au terminat 12 clase fără nicio diplomă.

 

După contestaţii, judeţul cu cea mai mare rată de promovare este Cluj, 81%, iar cel cu cea mai slabă rată a rămas Ilfov, cu 41%.

Anul acesta, 88.587 de elevi au promovat examenul de maturitate - promoţie curentă şi promoţii anterioare. Au fost 133.664 de candidaţi înscrişi, dintre care 114.136 din promoţia curentă. Au fost prezenţi 126.699 de candidaţi, dintre care 110.358 din promoţia curentă.

Anul acesta s-au înscris la examenul de Bacalaureat 77% din promoţia curentă, cu 6% mai puţini faţă de anul trecut.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult