Modifica setarile cookie
Toate categoriile

EXPERIMENT: Cât timp pierd zilnic românii în ambuteiaje sau căutând un loc de parcare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deşi pentru mulţi şoferi pare greu de crezut, ne folosim maşina mai puţin de 10 la sută din durata ei de viaţă.

Un studiu realizat, la nivel european, arată că în peste 90 la sută din timp, o maşină staţionează sau este parcată, iar, în medie, pierdem 25 de minute pe zi în ambuteiaje ori căutând un loc de parcare.

Aşa arată o parcare aflată la intrarea în staţiunea Mamaia. Sute de autoturisme sunt parcate de ore bune, unele chiar de câteva zile.

La mai puţin de un kilometru, pe unul dintre bulevardele circulate ale oraşului, şoferii pierd minute în şir la semafor.

În ciuda supraaglomerării marilor oraşe, un studiu realizat la nivel european arată că, din toată durata de viaţă a unei maşini, aceasta sta nefolosită 92 la sută din timp.

Citește și
Un tânăr de 18 ani, reținut de polițiști după ce a furat o mașină pe care a găsit-o cu cheile in contact
Un tânăr de 18 ani, reținut de polițiști după ce a furat o mașină pe care a găsit-o cu cheile in contact

Cele mai multe ore, maşina sta, de fapt, parcată. Şoferul circulă cu ea, la propriu, într-un procent de aproximativ 5 la sută, iar, în rest, fie e blocat pe drum, fie cauta un loc de parcare.

Șofer: "Efectiv, maşina circulă pe zi cam trei ore, în rest până pe la opt ore stă parcată." Până şi taximetriştii, care trăiesc cu mâna pe volan, recunosc că autoturismul a devenit din ce în ce mai greu de folosit.

Taximetrist: "Maximum două, două jumate, nu poţi să stai trei ore să prinzi un client aici, e ca la pește, ai noroc prinzi, dacă nu, nu..." Taximetrist: "Maximum trei ore, e foarte puţin, din moment ce se sta foarte mult în trafic. Vara, nu mai spun, în plin sezon când stai la semafor pleci de la gară şi până în Mamaia faci 40 de minute sau chiar o oră." În plus, majoritatea arterelor principale au fost proiectate la sfârşitul anilor '50 aşa că, în prezent, infrastructura rutieră este depăşită. Şi totuşi, mulţi romani se mândresc nu doar cu unul ci cu două sau chiar cu trei autoturisme.

Adriana Teodoru, purtător de cuvânt Primăria Constanța: "Este o problemă reală, infrastructura rutieră nefiind gândită şi construită de la bun început pentru acest număr foarte mare de autovehicule. La nivelul poliţiei, apar şi sesizări cu privire la conflictele care apar în timpul zilei sau spre seară cu privire la locurile de parcare." Pe lângă acestea, mulţi români consideră deplasarea cu mijloacele de transport în comun o expresie a sărăciei. Ce-i drept, nici tramvaiele, autobuzele sau troleibuzele nu funcţionează ceas.

Elena Stambuli, psiholog: "Nu vor să fie dependenţi de mijlocul de transport în comun, de orarul cu care circulă acestea, nu le oferă suficientă libertate şi atunci aleg să circule cu maşina personală."

Potrivit datelor centralizate de Registrul Auto Roman, în ianuarie 2019 în România erau înmatriculate 8,2 milioane de autovehicule.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult