Răsturnare de situație pe piața auto: Înmatriculările de mașini noi au crescut cu 40% în primul trimestru
Your browser doesn't support HTML5 video.
Una dintre explicații ar fi că autoturismele vechi s-au scumpit atât de mult, încât unii oameni preferă să nu-și mai asume riscuri, dacă tot fac o cheltuială mare.
Aproape un sfert dintre românii care și-au luat mașină în această primăvară au vrut una nouă.
Client: ”Cele second automat vin cu costurile aferente. Una nouă are garanție și costurile de întreținere sunt mai mici".
Pe primele locuri în preferințe au fost modelele Dacia, Hyundai, Ford, Skoda și Toyota.
Andrei Sârbu, director reprezentanță auto: "Clasa SUV este în fața tuturor limuzinelor sau mașinilor mici."
Reprezentanții Asociației Constructorilor de Automobile din România spun că programul Rabla, care anul acesta a pornit mai devreme, i-a influențat mult pe clienți. Chiar dacă vânzările sunt încă departe de nivelul de dinaintea pandemiei, trendul este încurajator.
În primul trimestru al anului numărul înmatriculărilor de autoturisme noi a crescut cu aproape 40%, până la 29.000 de unități. În același interval de timp, achizițiile de mașini second hand și-au domolit ritmul. Totuși, peste 80.000 de români și-au luat un automobil la mâna a doua.
Adrian Sandu, secretar general ACAROM: ”Raportul este de 1 la 3,5. Deci pentru un client de vehicul nou corespund mai mult de trei clienți de vehicule second hand.”
Pentru o mașină nouă, românii au de așteptat acum între două și opt luni.
Sorin Bălan, director operațiuni AUTOVIT.RO: ”Sunt în continuare întârzieri. Trebuie să luăm în calcul și efectele contextului cauzat de situația din Rusia și Ucraina, care generează întârzieri neașteptate, neprevăzute. Anumite componente lipsesc.”
În cazul mașinilor second hand, românii vor sa aibă o vechime de până în cinci ani și un rulaj mai mic de 70.000 de kilometri. În asemenea condiții, un chilipir e greu de găsit.
Cătălin Lungu, administrator târg auto: ”Preţul maşinilor second hand a crescut, în medie, cu 20-30 de procente faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.”
Anul acesta, și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va număra mașinile din trafic, pentru a planifica mai bine investițiile în drumuri și măsurile de organizare a circulației.
Numărătoarea va avea loc timp de șapte zile în lunile cu trafic mediu - adică aprilie, mai, octombrie și noiembrie - și trei zile în iulie și august, când șoselele sunt foarte aglomerate.
Sursa: Pro TV
Etichete: masini , inmatriculari , masini second hand
Dată publicare: 09-04-2022 19:30