Modifica setarile cookie
Toate categoriile

În cea mai săracă lună din an, vânzările de mașini noi în România au crescut

Your browser doesn't support HTML5 video.

În timp ce orașele europene interzic accesul mașinilor cu motoare Diesel, și țara noastră a înregistrat o scădere încurajatoare în vânzarea acestui tip de autoturism. 

Când își cumpără o mașină nouă, românii aleg tot mai des tipul electric sau hibrid.

În prima luna a anului s-au vândut peste 11.000 de automobile noi, cu 20 % mai mult față de aceeași lună a anului trecut.

Datele analizate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Autoturisme arată că toate statele europene au înregistrat scăderi în vânzările de autoturisme noi în luna ianuarie a acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut.

România şi Lituania sunt singurele care fac excepție: în cea mai săracă luna din an - ținând cont de cheltuielile de sărbători - vânzările de mașini noi au crescut cu peste 21%. Românii au preferat mai mult motoarele pe benzină și cele electrice sau hibrid. Ele dețin o cota de 3,6% din totalul pieței. O contribuție a avut-o și Programul Rabla Plus. Cumpărător: "Pe noi ne interesează confortul și nu să fie foarte foarte scumpă, un litraj mic, dacă merge și pe hibrid, vă dați seama e în avantajul tuturor. Partea proastă este că nu avem stații de alimentare sau de realimentare electrice cam peste tot pe unde mergem noi, dar ușor ușor .. o să le avem." Marin Atanasiu, director general Toyota Constanța: "Vindem mașini hybrid, în proporție de 75-80%. În ultimii doi ani, începând cu 2017 se vând și pun accent pe echipări, adică vor o echipare bogată, chiar dacă prețul este, evident, mai mare." Mulți dintre cei care își cumpără o mășină nouă caută una mică, ușor de parcat în orașele aglomerate sau una spațioasă, tip SUV. Și culoarea este importantă.

Citește și
masini SUA
Cum trec unii șoferi cu mașini din SUA examenele RAR și ITP. Riscă amenzi uriașe

Potrivit studiului, mai bine de un sfert dintre românii care și-au cumpărat mașini în luna ianuarie au ales autoturisme albe sau gri. Doar 16 la sută au preferat că mașină lor să fie albastră, iar 10 % neagră."

Clasamentul făcut de asociația producătorilor de mașini mai arată și că românii au preferat să cumpere mașinile construite în țara noastră, urmate de cele produse în Germania. În ceea ce priveşte autoturismele second-hand, în luna ianuarie a anului 2019 au fost înmatriculate cu 8% mai puţine decât în 2018, iar o scădere importantă s-a înregistrat la cele mai vechi de 12 ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult