Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Experiment. Cât de periculos este să nu curățăm complet mașina de zăpadă. Un șofer a fost la un pas de tragedie

Your browser doesn't support HTML5 video.

O altă tragedie pe șosea a fost la un pas să se producă în Neamț. Parbrizul unei mașini în care se afla o familie din Cluj s-a făcut țăndări, după ce o bucată de gheață s-a desprins de pe un camion și a căzut peste autoturism.  

Părinții și cei doi copii au scăpat nevătămați. Legea spune că șoferii sunt obligați să-și curețe zăpada de pe plafonul mașinii. În caz contrar sunt amendați.

Imaginile au fost filmate la ieșirea din Roman, spre Piatra-Neamț. Cei doi soți, alături de copii, mai aveau de străbătut un drum lung până acasă, în Cluj-Napoca.

Când au ajuns în dreptul unui camion, din cauza vântului puternic și a balansului la ieșirea de pe un pod, o bucată mare de gheață s-a desprins de pe remorcă și a aterizat direct pe parbrizul autoturismului care s-a făcut țăndări.

Din fericire, șoferul a avut stăpânire de sine și nu a pierdut controlul asupra volanului.

Citește și
parbriz
Momentul în care gheața desprinsă de pe un TIR face praf parbrizul unei mașini, la ieșirea din Roman

Acum cinci ani, printr-o experință similiară a trecut și un șofer din Sibiu la intrare în județul Vâlcea. O bucată de gheață cât o cărămindă i-a făcut zob parbrizul.

Alexandru Angliță, victimă: „Eram panicat, tremuram tot, nu mai știam ce să fac. Am avut noroc că nu a pătruns prin parbriz ca să îmi sară sticla aceea în ochi”.

Un experiment făcut de un instructor auto ne arată că riscul ca zăpada de pe plafonieră să alunece crește odată cu viteza vehicului. Pe autostradă, pericolul este și mai mare.

În alte situații zăpada poate reduce mult vizibilitatea și următoarele secunde sunt diferența între viață și moarte.

Andrei Potra, instructor auto: „Au mai fost situații în care zăpada s-a desprins de pe un vehicul de pe contrasens. Gheața a străpuns parbrizul și conducătorul auto a decedat".

Alexandru Bentea, instructor auto: „Șoferul este olbigat să curețe pavilionul semiremorcii, adică tot ce este deasupra prelatei, gheață, zăpadă. Este obligat să o dea jos".

Dacă se ajunge în instanță, victimele pot primi daune morale.

Anca Maria Tamaș, avocat: „Răspunderea șoferului este personală, iar acesta poate suferi inclusiv pedepse cu închisoarea”.

În România, cei care circulă cu mașina murdară, din care cad sau se scurg substanțe sau materiale care pun în pericol siguranța circulației riscă amenzi de peste 3.000 de lei.

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni următoarea faptă săvârșită de persoane fizice:

- pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă, ori din care cad sau se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației.

Pentru a evita astfel de pericole pe drumurile publice, polițiștii din Germania au primit drone pentru a vedea TIR-urile care nu au prelata remorcii curățată de gheață. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult