Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vot în Ilfov. "Mi-a zis primarul că trimite un băiat, îmi arată unde să pun ştampila"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu cea mai mare prezență la vot din țară până la această oră, județul Ilfov descrie cel mai bine realitățile contrastante ale României.

Deși în satele de lângă București, mulți au mărturisit că nu știu care sunt candidațîi înscriși în cursa, în cartierele rezidentile unde locuiesc cetățeni activi, cu studii superioare și venituri peste medie, preferințele sunt clare și îndelung documentate.

În comună Cernica, la nici 15 kilometri de Capitală, secțiile de votare au fost un furnicar. Într-un "du-te-vino" de la biserica la urne, discuțiile de pe ulițe au încercat să lămurească ce nu a reușit campania electorală.

O femeie recunoaște că își pune baza în soțul ei.

Femeie: „Nu îi știu că eu sunt așa mai mică, deși am crescut aici.”

Citește și
alegeri diaspora
Alegeri Prezidențiale 2019. Mobilizare în diaspora, în a treia zi de vot

Reporter: „Nu știți cine candidează?”

Femeie: „Nu știu, că nu am avut așa ceva.”

Reporter: „Și cu cine veți vota?”

Femeie: „Nu știu, să vină el (soțul) de la biserică și mergem cu toții să votăm."

Reporter: „Știți care sunt candidații?”

Bătrână: „Nu știu mamaie. Ce îmi arată băieții. Mi-a zis domnul primar că mă ajută un băiat, mă duc cu el, îmi arată unde să pun ștampila."

Am condus-o până la urnă. Mirată, femeia nu a mai primit ajutorul. Ulterior, primarul din comună a negat orice implicare.

Au fost și câțiva care s-au rătăcit la birtul din sat.

Bărbat: „Am votat...”

Reporter: „Felicitări. Cu ce gând?”

Bărbat: „Un gând bun pentru mine, că sunt pensionar, de alții..."

Datele Biroului Electoral Central au ținut pe parcurul zilei județul Ilfov pe prima poziție, la capitolul prezență la vot.

Cei mai matinali au fost cei din județul Ilfov. În primele două ore de la deschiderea urnelor au votat peste 18 mii de oameni, cu o prezență de peste 5%, o prezență care i-a plasat direct pe primul loc pe țară.

Dar prezența mare poate fi explicată și prin faptul că în același județ există o cu totul altă lume - este universul angajaților din corporații care au case în cartiere rezidențiale. Au venituri peste medie, sunt informați și știu ce vor de la viitor.

În cartierul Pipera, din Voluntari, oamenii s-au prezentat la vot cu așteptări clare.

Tânăr: „Vrem mai mult de la România."

Bărbat: „Cred că majoritatea populației țării își dorește mai bine”.

Gică Popescu: „Sunt atâtea modalități să te informezi acum, încât cred că fiecare om care își pune votul în urnă, ar trebui să știe care sunt candidații. Fiecare avem un prototip de președinte pe care ni-l dorim, avem un om în care credem mai mult decât în toți ceilalți și sperăm ca acela să iasă viitorul președinte."

Andra și Cătălin Măruță: „Ne gândim la familia noastră, la viitorul copiilor noștri, la educația lor, la un sistem de învățământ mai bun, pentru un sistem de sănătate mai bun. Vrem să trăim într-o țară în care să ai bucuria că ești român când mergi pe stradă, să funcționeze lucrurile așa cum trebuie."

Deși trăiesc la extreme, toți acești oameni au aceeași speranța: o țară în care să trăiască mai bine.

Vezi aici REZULTATE EXIT-POLL ALEGERI PREZIDENTIALE 2019.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult