Profilul votanţilor lui Iohannis, Dăncilă şi Barna. Pe cine au preferat pensionarii
Cum arată "votantul tipic" al candidaţilor PNL, PSD şi USR-PLUS la preşedinţie? Exit-poll-ul realizat de IRES duminică, în ziua alegerilor prezidenţiale, încearcă să ofere un răspuns.
Profilul votanţilor lui Klaus IohannisPotrivit profilului realizat de IRES, cei mai mulţi dintre votanţii lui Klaus Iohannis s-au decis de mai bine de o lună de zile să voteze cu acesta, iar două treimi dintre ei au fost convinşi de „calităţile candidatului” şi doar un sfert de partidul care îl susţine. 39% dintre votanţii lui Iohannis au vârste între 45 şi 64 de ani, 20% - între 35 şi 44 de ani. Doar un sfert au sub 34 de ani.
Cei mai mulţi dintre românii care au pus ştampila pe Klaus Iohannis au studii medii şi sunt angajaţi, dar şi pensionari (23%). 56% trăiesc în mediul urban, iar 36% sunt din Transilvania şi Banat.
Profilul votanţilor Vioricăi Dăncilă
Conform IRES, 62% dintre cei care au votat-o la prezidenţiale pe Viorica Dăncilă au luat decizia înainte de începutul campaniei electorale. Pe de altă parte, criteriul principal a fost partidul care o susţine – altfel spus, au votat pentru PSD, nu pentru candidat.
Mai puţin de 20% dintre votanţii Vioricăi Dăncilă au sub 45 de ani. În schimb, 43% sunt peste 65 de ani, ceea ce se reflectă şi în statutul ocupaţional: 55 de procente dintre cei care au ales-o sunt pensionari şi 12%, persoane fără ocupaţie sau casnici/e. Mai puţin de jumătate trăiesc în mediul urban, iar 58% sunt din sudul ţării. Pe de altă parte, deşi în general Moldova e considerată un fief al PSD, toţi cei trei candidaţi au procente similare de votanţi din acestă regiune a ţării.
Profilul votanţilor lui Dan BarnaÎn vreme ce votanţii candidatului PSD sunt mai degrabă vârstnici, cei ai lui Dan Barna sunt, în proporţie de 70%, mai tineri de 45 de ani. Peste jumătate dintre ei s-au decis să-l voteze cu mai puţin de o lună înaintea primului tur de scrutin.
De asemenea, mai mult de jumătate dintre cei care au pus ştampila pe candidatul alianţei USR-PLUS au studii superioare, 66% sunt angajaţi şi 10% elevi sau studenţi (comparativ cu 4% la Iohannis şi 1% la Dăncilă). 72% sunt din mediul urban. Distribuţia pe regiuni, în schimb, e asemănătoare cu cea de la votanţii lui Klaus Iohannis.
Cercetarea IRES a fost făcută pe mai mult de 23.000 de subiecţi, la ieşirea de la urne, şi are o eroare de eşantionare de 2% la un nivel de încredere de 95%.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale , campanie electorala , candidati , vot , alesi , profil , bec , candidaturi , alegatori , semnaturi
Dată publicare: 11-11-2019 14:16