Motivarea CCR privind admiterea contestației lui Viorel Cataramă la decizia BEC
Potrivit motivării CCR, înlăturarea susţinătorilor candidatului Viorel Cataramă şi, în consecinţă, neînregistrarea de către Biroul Electoral Central a candidaturii acestuia la prezidenţiale s-au făcut doar pe baza unei simple aprecieri a aspectului unor semnături.
Judecătorii constituţionali notează că, potrivit motivării BEC din 20 septembrie, un număr de 94.170 de semnături, din totalul de 230.341 prezentate de candidatul Viorel Cataramă, au fost înlăturate de Biroul Electoral Central pentru că ar prezenta "elemente de similitudine evidente". Potrivit aceleiaşi decizii, constatarea care a determinat această măsură, cu consecinţa neînregistrării candidaturii lui Viorel Cataramă, se fundamentează exclusiv pe verificarea "efectuată de Biroul Electoral Central, cu sprijinul aparatului tehnic auxiliar al acestuia".
"Potrivit art.16 alin. (7) din Legea nr. 370/2004, aparatul tehnic de lucru al Biroului Electoral Central este compus din 'personal de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, al Autorităţii Electorale Permanente şi al Institutului Naţional de Statistică'. Din cuprinsul deciziei nu rezultă dispunerea niciunei alte măsuri sau efectuarea altor verificări de către Biroul Electoral Central ori de către alte autorităţi în legătură cu datele consemnate în listele de susţinători, de natură a susţine invalidarea semnăturilor respective şi a fundamenta respingerea înregistrării candidaturii pe elemente obiective. Pretinsele similitudini între semnături, chiar dacă ar avea un caracter 'evident', aşa cum se consemnează în motivarea deciziei, nu înlătură obligaţia de verificare a celorlalte date consemnate în listele de susţinători, stabilite de legiuitor pentru certitudine cu privire la identitatea persoanelor care figurează pe aceste liste. Ţinând seama de termenele scurte aplicabile în procedura electorală, această verificare se putea face eventual prin sondaj, într-o primă etapă, pentru a fundamenta luarea, în continuare, a altor măsuri legale", se precizează în motivare.
Curtea mai constată că, din motivarea deciziei Biroului Electoral Central, nu rezultă că s-ar fi formulat vreo sesizare penală în legătură cu suspiciunea care a determinat înlăturarea unui număr semnificativ de semnături, cu consecinţa respingerii candidaturii. Or, câtă vreme legiuitorul a stabilit cerinţa semnăturii ca element al listelor de susţinători sub incidenţa dispoziţiilor din Codul penal pentru infracţiunea de fals în declaraţii, răsturnarea prezumţiei de veridicitate a acestor semnături se poate face numai prin constatarea falsului, în condiţiile prevăzute de lege.
"În concluzie, Curtea reţine că, potrivit motivării deciziei Biroului Electoral Central contestate, înlăturarea susţinătorilor candidaturii domnului Viorel Cataramă şi, în consecinţă, neînregistrarea candidaturii acestuia s-au făcut doar pe baza unei simple aprecieri a aspectului unor semnături, care poate fi de natură a crea o suspiciune, dar nu poate proba, în absenţa altor verificări şi elemente obiective, lipsa veridicităţii semnăturilor. Constatând, pentru aceste motive, nelegalitatea deciziei Biroului Electoral Central 10/D din 20 septembrie, Curtea urmează să admită contestaţia astfel cum a fost formulată", se menţionează în document.
Sursa: Agerpres
Etichete: alegeri prezidentiale , bec , Viorel Cataramă
Dată publicare: 01-10-2019 11:13