Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernul a decis când sunt alegerile parlamentare în 2024. Ce spun experții în bună guvernare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Guvernul a adoptat calendarul alegerilor parlamentare, organizate - după cum a stabilit coaliția PNL-PSD - pe 1 decembrie. 

Votul pentru senatori și deputați este programat între cele două tururi de scrutin, pentru Palatul Cotroceni, iar experții în bună guvernare, se așteaptă ca oamenii să ia deciziile mai puțin informați și mai mult în funcție de cine sunt primii doi clasați, pentru Cotroceni.

Guvernul a adoptat trei hotărâri care stabilesc modul în care vor fi organizate alegerile parlamentare din 1 decembrie.

La începutul lunii septembrie, partidele vor merge din nou pe stradă sau din ușă în ușă ca să obțină semnături, după care urmează perioada de depunere a candidaturilor, iar campania electorală începe pe 1 noiembrie și se termină pe 30 noiembrie.

CALENDARUL ALEGERILOR PARLAMENTARE 2024

6 septembrie – depunerea listelor de semnături 23 septembrie - 17 octombrie – depunerea listelor de candidați 17 octombrie 2024 – expiră termenul până la care alegătorii din dispora pot cere vot prin corespondență 1 noiembrie - începe campania electorală 30 noiembrie - se încheie campania și începe votul în străinătate 1 decembrie - ziua alegerilor (a doua zi de votare în străinătate)

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare: ”Iarăși ajungem în situația absurdă ca până pe 1 noiembrie să vedem orașul plin de bannere, iar după aceea dispar pentru că nu ne mai permite legea.”

CALENDAR alegeri parlamentare și prezidențiale 2024

Conform deciziei liderilor PNL-PSD, alegerile pentru Senat și Camera Deputaților sunt programate între cele două tururi ale prezidențialelor, iar în secții vor fi comisii formate din aceeași oameni trei weekenduri la rând.

Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului: ”Suma totală estimată pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea în bune condiţii a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024 este de 878,103 milioane lei".

Românii care se află în afara țării în ziua alegerilor își vor putea alege doar președintele.

Autoritatea care organizează alegerile a alocat un site - votstrăinătate.ro - pe care oamenii se pot înscrie pentru vot prin corespondență sau într-un registru electoral. Site-ul este activ din aprilie.

Decizia politicienilor de a organiza în trei weekenduri succesive turul întâi, parlamentarele și turul doi al prezidențialelor poate genera multe probleme, spun cei care observă procesul.

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare: ”Politicienii vor ieși în stradă, inclusiv candidații care sunt la prezidențiale. Deci va fi un interval în care nu vedem foarte clar diferența asta dintre prezidențiale și parlamentare și vor fi folosite resurse într-un mod mai puțin transparent și mai greu de urmărit. Există și acest risc în care practic candidații la președinție să își facă și mai multă campanie, să se folosească de resurse, linia dintre finanțarea campaniilor nu va fi de altfel foarte clară.”

Calendarul privind alegerile prezidențiale va fi adoptat săptămâna viitoare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult