Modifica setarile cookie
Toate categoriile

În Țara Oașului, lumea a mers la urne în straie tradiționale: „De 30 de ani nu s-a schimbat nimic”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Țara Oașului, lumea a mers la urne în straie tradiționale, încă de la primele ore ale dimineții.

Vârstnicii spun că au votat cu gândul la copiii lor, care au părăsit România și pe care i-ar vrea acasă nu doar în vacanțe.

În localitatea Certeze, din Satu Mare, aproape 80% din populație a plecat peste granițe să caute o viață mai bună. În urmă, au rămas doar părinții și bunici, străjeri stingheri ai unor mici averi de care nu se pot bucura din plin.

Localnică: „Să vină acasă, să fie un trăi mai bun, fata e plecată de 15 ani.”

Nicu Ciocan stă de 25 de ani la Paris, unde lucrează în construcții. Și-a luat toată familia cu el. Gândul îi este la băiatul lui de 12 ani, care învață în Franța, dar pe care - nu ascunde - și l-ar dori înapoi în țară.

Citește și
Prezența la vot, alegeri locale 2020
Prezența la vot, alegeri locale 2020. Câți români au votat până la ora 21:00

Și-a luat liber de la muncă și a venit să voteze.

Localnic: „Îi satul bogat, dar nu sunt condiții aici să trăiască copiii. Eu de 25 de ani trăiesc în Franța. Pentru vot am venit, sâmbătă am ajuns și joi plec înapoi. Vrem să se mai schimbe viața pentru alții care trăiesc aici. Avem sute de rude care sunt acolo. Sperăm să fie bine pentru comuna Certeze, că noi avem tot ce ne trebuie.”

Ziua, în cea mai bogată comună din Țara Oașului, a început la biserică. Lumea a mers apoi la vot.

Localnic: „De 30 de ani nu s-a schimbat nimic. Nu avem ce face în țară, să avem și noi condiții ca în străinătate. Toată lumea ar vrea să vină în țara lui, unde e născut, dar n-au oamenii loc de muncă.”

Localnică: „Noi suntem bolnavi și ai noștri sunt duși. Am dori să vină acasă și să fie cu noi.”

La Ciugud, Alba, o altă localitate faimoasă în toată țara, de data aceasta, pentru investițiile cu bani europeni, oamenii și-au făcut datoria încă de la primele ore.

Femeie: „Am venit dimineață să nu fie aglomerat și am intrat, mi-am exercitat dreptul la vot și sper să fie bine pentru comună.”

Femeie: „Ca să fim primii, să fim primii. Sunt pregătită cu pix, cu mască, cu mănuși, pentru boala asta care este acum."

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult