Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Suntem aici de 4 ore, nu se circulă”. Șoferii surprinși de viscol au avut de îndurat frigul, blocați în nămeți

Your browser doesn't support HTML5 video.

Iarna a lovit cu mânie sud-estul țării, unde un cod roșu de vreme rea a prevestit pericolul. În Constanța și Galați toate drumurile naționale au fost închise. Aceeași soartă au avut-o, în alte părți ale țării, DN2 și autostrăzile A2 și A4.

Dar a fost prea târziu pentru unii șoferi care au pornit la drum fără să se gândească la viscol. Mulți au avut de îndurat frigul, blocați în nămeți. Unii au ajuns cu mașinile în șanț, și apoi la spital.

Duminică-noapte, drumarii au lucrat la foc continuu ca să curețe drumurile de zăpadă și să-i scoată pe cei prinși în troiene. În Constanța, Tulcea, Galați, Brăila și Călărași, școlile și grădinițele sunt închise luni.

Viscolul, care a ridicat zăpada și a redus vizibilitatea la zero, a făcut mari probleme în tot județul Constanța. Pe Drumul Național 2A, între Mihail Kogălniceanu și Hârșova, coada de mașini blocate se întindea duminică seară pe patru kilometri. Bărbat: „Vin de la Bârlad. Am fost echipat, altfel nu se putea. Benzină, motorul a stat pornit tot timpul.” Reporter: Cât ai făcut până aici?

Bărbat: „Eu mai știu de când am plecat, de la cinci sunt plecat. Trebuie să transport această mașină, clientul mă așteaptă și eu stau aici pe zăpadă.” Drumarii au înaintat cu greu prin zăpadă. Au reușit, după mai bine de 10 ore, să elibereze soseaua pe un singur fir, iar șoferii au putut să-și continue drumul. Salvatorii au sărit în ajutorul mai multor mașini, autocare și chiar utilaje de deszăpezire, care au rămas blocate în sanț, din cauza viscolului. Bărbat: „Zăpadă mare, a viscolit-o, e lipicioasă. În unele locuri are și 2 metri și ceva - trei metri.” În condiții de cod roșu - cu vânt care a avut la rafală peste 100 de km pe oră - autoritățile au emis ieri mai multe mesaje RO-Alert și i-au sfătuit pe oameni să rămână în case. Sorina Lungu, șofer înzăpezit: „Sunt înzăpezită între Dorobanțu și Gălbiori. Doamna de la 112 a început să țipe la mine de ce am plecat de acasă. Aici s-a dezlanțuit iadul.” Lucrurile au stat la fel de rău și pe Autostrada Soarelui, între Fundulea și Fetești. Ulterior, A2 a fost închisă circulației, însă erau deja destui șoferi captivi în zăpadă. Ovidiu Cupșa, șofer înzăpezit: „Porțiunea dintre Constanța și Drajna e înzăpezită, mașinile sunt blocate pe ambele sensuri și nu se poate degaja. Au rămas, cel puțin eu, am văzut zeci de mașini."

Citește și
zapada
Vremea azi, 26 noiembrie. Temperaturile continuă să scadă. Care vor fi temperaturile maxime

La toate ieșirile din Constanța există filtre de poliție. După cum puteți observa s-a format deja o coloană de mașini, oamenii vor fi duși în coloană până la Mihail Kogălniceanu, însă controlat, cu o mașină de poliție și una de deszăpezire în față. Anamaria Stoica, purtător de cuvânt ISU Dobrogea: „Avem în teren peste 200 de pompieri militari. Este instituită permanența la toate instituțiile din județ, se intervine cu toate forțele și mijloacele pe care le avem la dispoziție."

Și în Moldova, mai multe drumuri naționale au fost închise azi-noapte, din cauza vremii rele. Trei polițiști de frontieră, care se duceau la muncă, au rămas blocați în zăpadă timp de trei ore, între Huși și Albița. În județul Vaslui, mai multe ambulanțe, cu pacienți sau care se duceau spre intervenții, au rămas înzăpezite și a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru a fi scoase. Vântul turbat a răsturnat un autocar în care se aflau 41 de cetățeni moldoveni. 16 dintre ei au primit îngrijiri la fața locului. La Galați, 16 mașini au fost scoate din zăpezi de salvatori pe Drumul Național 24D, după ce s-au blocat dimineață. De altfel, toate șoselele din județ au fost impracticabile. Vântul bate cu peste 100 de km/ h la rafală, spun meteorologii. Este principalul motiv pen tru care din lipsa de vizibilitate au fost închise toate drumurile din partea de sud-est a țării. Este cod roșu. Șofer: „Întoarcem. Mergem înapoi acasă." O ambulanță, plecată să ajute o femeie cu probleme la inimă, a avut o misiune care s-a întins pe durata a aproape 5 ore, timp în care medicii i-au ajutat și pe cei blocați în nămeți și care au suferit atacuri de panică. Circulația a fost dată peste cap și pe Drumul Național 73 între Râșnov și Bran, în Brașov. Șoferii au fost nevoiți să aștepte până ce vântul s-a domolit. Tudor Duțu, director DRDP Brașov: „Am adus utilaje în sprijin din alte zone tocmai pentru a face față. Rugăm toți participanții la trafic sa adapteze viteza la condițiile meteo." În Călărași au intervenit jandarmii. Au fost situații în care oamenii și-au abandonat pur și simplu mașinile și au căutat adăpost. Traficul a fost oprit și pe podul suspendat care leagă județele Brăila și Tulcea. Șoferii nu au fost lăsați să intre nici pe DN2, de la Buzău la Râmnicu Sărat. Șofer: „Suntem aici de 4 ore, nu se circulă. Așteptăm. Zic domnii că în vreo 3 ore s-ar putea să dea drumul." În Bușteni, din cauza viscolului, o mașină a fost lovită de tren la trecerea la nivel cu calea ferată. Înfiorător este că a fost proiectată într-un al doilea tren care circula pe cealaltă linie. Șoferul a scăpat cu viață, iar o pasageră de 75 de ani și un copil de 13 au fost transportați la spital cu răni grave.

Reporteri: Marius Grama, Dan Oprea, Yvette Mirza, Cătălina Vieru, Cătălin Covrig, Marilena Iordache, Oana Ursanu, Ana Maria Barbu

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult