Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”. Avocații din România protestează miercuri. Ce îi nemulțumește

Your browser doesn't support HTML5 video.

O nouă grevă pune pe jar justiția din România. De astă dată, avocații sunt cei care au ales să protesteze și au anunțat judecătorii că miercuri, cel puțin, nu se prezintă la procese.

„O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există” – asta și-au spus avocații din Baroul București care au decis miercuri să protesteze. Este una dintre acele zile despre care vorbesc că vor să fie modul în care atrag atenția că nu se mai poate exercita profesia de avocat. 

Totul a plecat de la majorarea taxelor pe care avocații trebuie să le plătească ca o contribuție la asigurările sociale de sănătate, dar sunt și alte nemulțumiri care sunt legate de modul în care sunt tratați în sălile de judecată, de faptul că nu li se respect celeritatea, se dau termene lungi de judecată, dar - și mai important, spun ei – că judecătorii le cenzurează onorariile, motiv pentru care s-ar putea ajunge la creșteri alarmante ale taxelor și onorariilor pe care avocații le percep clienților lor.

Reporter: Domnule avocat, ce vă nemulțumește cel mai tare, faptul că se practică o fiscalizare crescută sau modul în care se desfășoară justiția din punctul de vedere al apărării?

Avocat: „Și fiscalizarea va conta pentru că va constitui o barieră în accesul la justiție, însă mai importante sunt viziile sistemice deja, pe care UNBR le-a colectat de-a lungul timpului, a făcut o listă, nu mai sunt incidente isolate pentru care se solidarize un barou, deja au o pondere prea mare ca să poată fi ignorate. În contexul ăsta, s-a organizat la nivel național acest protest. Mie mi se pare foarte elegant acest protest și acesta demonstrează că noi nu suntem doar declarative, că vrea legiuitorul perteneri indispensabili ai justiției și chiar demonstrează că justiția nu poate opera fără noi. Și atunci, vrem și noi să fim tratați cu respectul cuvenit pertenerului indispensabil.”

Citește și
poze 2 mai
Protest al rudelor și prietenilor celor doi adolescenți morți în accidentul de la 2 Mai. Ce au cerut aceștia | VIDEO

Avocații au protestat la Palatul de Justiție, apoi vor merge la Baroul București. Astfel de proteste nu sunt doar în Capitală, ci și în multe alte barouri din țară, iar avocații au anunțat deja completurile de judecată că vor să li se dea termene pentru a putea participa la acest protest în urma căruia spreă să își recâștige inclusiv dreptul legat de confidențialitatea relației client-avocat, despre care spun că și-au pierdut-o odată cu unele modificări.

Dacă se va ajunge sau nu la un protest pe termen îndelungat, dacă procesele vor fi blocate și îngrunate de aceste proteste rămâne de văzut.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult