Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„O să rămânem fără loc de muncă.” Protest în rândul reprezentanţilor din industria lemnului, în Bistrița-Năsăud

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste 200 de muncitori din industria lemnului au protestat joi în fața prefecturii din Bistrița-Năsăud. Unii au venit cu camioanele încărcate și au blocat centrul orașului.

Sunt nemulțumiți că materia primă a devenit rară și scumpă, așa că produsele românești, cum ar fi mobila, nu mai sunt competitive. Cer un plan de măsuri pentru a depăși criza din industrie, mai ales că unele firme au început să concedieze din angajați.

Șase camioane încarcate cu cherestea și bușteni au blocat temporar circulația în oraș. Oamenii sunt îngrijorați că vor rămâne fără locuri de muncă, după ce unele firme au început să reducă din personal.

Protestatar: „Dacă se scumpește lemnul, cresc toate produsele, firma nu mai poate să plătească, o să rămânem fără loc de muncă. Comenzi sunt dar prețurile sunt foarte mari, lemnul e foarte scump.”

Protestatar: „Firmele sunt obligate să ne dea în șomaj, pentru că nu mai avem masă lemnoasă.”

Citește și
belgia
Continuă protestele fermierilor din Belgia. Protestatarii blochează livrările, iar comercianții rămân fără marfă

Protestatar: „Din cauza legilor lor, vin alții și ne taie pădurile noastre.”

Este pusă în pericol o industrie care exportă anual de aproximativ 2,5 miliarde de euro, potrivit celor din domeniu.

Dorinel Șuticău, administrator firmă prelucrare lemn: „Ne afectează în primul rând măsura evaluărilor de mediu și blocarea amenajamentelor tipice, ne-a făcut să disponibilizăm oamenii care lucrează în exploatările forestiere.”

Constantin Tobescu, președintele asociației Prolemn: „ Datorită prețurilor prea mari ale resursei, încet, încet toată industria lemnului, inclusiv industria mobilei a devenit mai puțin competitivă și din cauza asta un producător din Polonia sau Slovacia are lemnul cu 40 % mai ieftin decât România , evident că vor fi mai competitivi.”

Mobila care se vinde în România a ajuns să fie de import în proporţie de 70%, spun reprezentanții industriei autohtone.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult