Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Mi-e poftă de ceva bun!". Motivul pentru care ne îngrășăm mai repede după ce slăbim. Explicația medicilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Greutatea normală e ținută de rețele de informație conduse de creier. Le dezechilibrăm prin sedentarism și prin fumat. Sau prin stres, ori prin mese bogate luate seara. Prin ronțăială toată ziua.  

Explicații privind comportamentul alimentar, la Doctor de bine.

Cum mă îngraș? Nu privim spre farfurie, ci spre creier. Aici vin rețele de informații, prin nervi și prin hormoni de la țesutul gras, de la pancreas, din tractul digestiv. Creierul reglează apoi balanța între energia intrată prin hrană - caloriile - și consumul energetic.

Apetitul e reglat de sistemul nervos central, de trei locuri diferite. Mi-e foame, mănânc. Aceasta e foamea normală, fiziologică. O conduce hipotalamusul. Ne explică pro-rectorul Universității de Medicină din București, Cătălina Poiană.

Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog: „Acolo sunt hormoni care îți crează foame și hormoni care îți cresc sațietatea. Din jocul acestora se reglează această particică a comportamentului alimentar”.

„Mi-e poftă de ceva bun!". „Ce-aș mânca pizza!" - Plăcerea de a mânca e reglată de o altă parte a creierului - sistemul mezolimbic.

Al treilea loc - lobul prefrontral. Funcția executivă. Decid să mănânc! Decizia de a mânca este ultima în complicatul comportament alimentar.

Decizia stă la dumneavoastră. Aveți ultimul cuvânt în privința farfuriei. Dar de ce trebuie să merg la medic să slăbesc?

Medicul vă stabilește regimul alimentar astfel încât să scăpați de 10-15% din greutatea corporală. Abia acum scăderea în greutate are efect pozitiv pe toate sistemele de informație din organism. Urmează încă un proces complicat. Adaptarea.

Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog: „După ce am scăzut în greutate, organismul dezvoltă un mecanism adaptativ la această pierdere - scade consumul de energie, deci tot la dezechilibru ajungi. În cadrul acestui mecanism adaptativ sunt dezechilibre între hormonii din hipotalamus. Unii cresc apetitul, alții sau semnale de sațietate. Hormonii care cresc foamea sunt exacerbați și cei care dau semnale de sațietate sunt reduși. Tot din adaptare după o reducere ponderală. După o scădere în greutate, oranismul se luptă să se adapteze și atunci recâștigi în greutate sau scăderea nu mai e posibilă”.

Aceasta pentru că senzația de foame va fi mare, iar senzația de sațietate apare mai greu. Din cauza hormonilor produși de hipotalamusul, care se adaptează la noua greutate.

Ne ducem la nivelul celulelor grase, adipocitele. Aici găsim inteligență. Ne explică membrul Academiei Române, Anca Sima.

Anca Sima, Institutul de Biopatolgie Celulară: „Odată ce ai făcut un țesut adipos poți să-l dai înapoi cu dietă. Se reduce, dar pre-adipocitele țin minte fenomenul foarte bine și, la prima ocazie, nici nu mai trebuie să faci ce ai făcut în trecut. Cu memoria pe care o au încep să se înmulțească. Există o memorie a acestor celule”.

Din cauza memoriei, după ce am slăbit odată ne îngrășăm ulterior mai repede. Obezitatea este o boală. Și se tratează de către medic. Inclusiv regimul alimentar e adaptat de medic. La dumneavoastră este decizia de a-l urma.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult