Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ziua Independenței Republicii Moldova. Ce s-a întâmplat pe 27 august 1991 în Chișinău

Pe 27 august 2022, Republica Moldova sărbătorește Ziua Națională și 31 de ani de când și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică.

Republica Moldova este una dintre cele nouă foste republici sovietice care s-au separat de Moscova după lovitura de stat eșuată de pe 21 august 1989, arunci când comuniștii au vrut să-l înlăture pe fostul președinte Mihail Gorbaciov.

De ce se sărbătorește Ziua Republicii Moldova pe 27 august

Pe 27 august 1989, Frontul Popular al Republicii Moldova a organizat o Adunare Națională, în urmă căreia s-a adoptat limba română ca limbă națională și s-a decis revenirea la alfabetul latin.

Pe 23 iunie 1990, Parlamentul de la Chișinău a adoptat Declarația Suveranității Republicii Socialiste Sovietice Moldova, iar pe 27 august 1991, Republica Moldova și-a proclamat independența.

Pe 27 august 1991 s-a organizat Marea Adunarea Națională prin care Republica Moldova devenea stat independent.

Declarația de independență a fost semnată de către 227 de deputați și tot atunci s-a stabilit ca imnul Republicii Moldova să fie „Deșteaptă-te române” și limba națională să fi română, scrisă cu caractere latine.

Ziua de 27 august a fost aleasă special pentru a coincide cu 27 august 1989, atunci când a avut loc Marea Adunare Naţională la care cetățenii au susținut dorința de a scăpa de autoritatea URSS-ului.

Republica Moldova a fost ultimul stat din URSS care s-a desprins de Rusia. 

Înaintea Republicii Moldova alte opt state și-au declarat independența, printre care Ucraina, Georgia și Belarus.

„Republica Moldova este un stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul, viitorul fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”, potrivit declarației de independență.

În 1992, noul stat a devenit membru al ONU, iar patru ani mai târziu, a devenit membru al Consiliului Europei.

Cu toate că Republica Moldova devenise stat independent, conflictul din Transnistria, cunoscut ca „războiul moldo-rus” a mai continuat timp de un an, iar pe 21 iunie 1992 Republica Moldova și Transnistria au semnat acordul de încetare al focului.

Ce evenimente au loc de Ziua Națională în Republica Moldova

Cu ocazia Zile Naționale, la Chișinău, Preşedintele Republicii Moldova ține un discurs prin care felicită poporul.

În Chișinău și în orașele din țară sunt organizate festivaluri, spectacole cu interpreții de muzică populară și ușoară, iar la finalul zilei au loc focuri de artificii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult