Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dezastru ecologic lângă București. Apa din puțurile oamenilor este contaminată. „Păcat că mirosul nu se simte la televizor”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dezastrul ecologic din Tunari de lângă București a scos sute de oameni în stradă. Pentru că stația de epurare din zonă nu mai face față, apa din puțurile localnicilor a ajuns să fie contaminată cu bacterii.  

Oamenii sunt revoltați pentru că autoritățile, în loc să ia măsuri, au pus niște baloți de paie care să oprească mizeria.

Supărați de mizeria venită de-a lungul apei, localnicii din Tunari, comună de langă București, au improvizat un sistem de filtrare.

În ultimii ani zona s-a dezvoltat foarte mult. Au fost construite case și blocuri noi, dar instalația pentru tratarea apelor uzate nu a fost modificată și nu a mai făcut față. În lipsa unui sistem modern, autoritățile din Tunari au pus baloți care să oprească mizeria. În urmă a rămas însă mirosul greu de suportat pentru localnici.

Localnic: „Ăsta este dezastru ecologic! Apa trece pe lângă puțurile de mare adâncime care alimentează cu apă potabilă întreaga noastră comunitate! Avem grădinițele, avem școlile!”.

Citește și
azil tunari
Bătrânii dintr-un azil, ascunși de ochii autorităților. Au fost cărați cu cearșafuri la o casă în construcție din Tunari

Localnic: „Păcat că mirosul nu se simte la televizor, că dacă îl simțeați vă dați seama”.

Localnic: „Nu putem să stăm în parc cu copiii! Miroase toată mizeria asta”.

Pavel Gheorghe, proprietar: „N-a fost an să nu ne moară peștele primăvara fără gheață, fără nimic. Am avut zeci de tone în 20 de ani de pește mort”.

E o improvizație care nu poate rezista la nesfârșit. Ca să fie sigur că baloții nu sunt mutați, primarul și-a construit un cort și a mutat primăria lângă apă.

Niculae Cristian, primarul comunei Tunari: „Mutăm sediul Primăriei. Vom reface aici un dig, vom pune acest filtru din baloții de paie!”.

Acum câteva luni, Inspectorul Pro a făcut analize care au confirmat poluarea din zonă. Potrivit specialiștilor, totul pornește de la stația de epurare de la Otopeni, care funcționează ilegal. Mizeria din stație iese într-un canal de irigații. Iar de acolo ajunge în Râul "Balta Pasărea". Apoi afectează localitatea Tunari, după cum spuneau chiar reprezentanții Apelor Romane în toamnă.

Ana Maria Agiu, purtător de cuvânt Administrația Națională Apele Române: „Aceste ape uzate neepurate, provenite de la stația de epurare, sunt sursa principala de poluare a Râului Pasărea".

Conform specialiștilor de la Apele Române, stația de epurare din Otopeni este subdimensionată.

Edilul orașului Otopeni, Gheorghe Constantin a fost arestat și cercetat pentru că ar fi deturnat peste șapte milioane de euro, bani publici, pentru dezvoltarea unui sistem de canalizare. Între timp, pentru că a fost pus în libertate, și-a recăpătat funcția.

Am încercat să îl contactam pentru a comenta situația, însă nu a fost de găsit. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult