Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O fraudă uriașă cu lemn tăiat ilegal din păduri, investigată în aproape jumătate din țară. Cine ar fi suspecții

Your browser doesn't support HTML5 video.

Una dintre cele mai mari fraude cu lemn tăiat ilegal din păduri este investigată de nouă structuri ale statului. Poliţiştii şi procurorii au descins la 17 Ocoale Silvice din Suceava, dar şi la 146 de firme şi chiar adrese particulare din alte 17 judeţe.

Anchetatorii vorbesc despre două grupări conduse de fratele unui primar din judeţul Suceava.

Poliţişti, procurori, reprezentanţi ai Gărzii Forestiere şi ai ANAF au participat la peste 140 de percheziţii în aproape jumătate de ţară. Descinderile au vizat două grupări organizate din Suceava, specializate în tăieri ilegale de arbori, delapidare şi spălarea banilor. Depozitele de lemn au fost primele ţinte ale poliţiştilor.

Lemnul intrat la negru ar fi fost vândut cu bani cash

Anchetatorii au percheziţionat inclusiv maşinile omului de afaceri care deţine depozitul de lemne. Surse din anchetă ne-au spus că au căutat bani cash inclusiv în maşină. Asta pentru că poliţiştii au informaţii că lemnul intrat la negru era vândut cu bani lichizi. Iar sumele erau transportate de oameni de încredere.

Reporter: „-Ce spuneţi de acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani?” Suspect: „-Nu cred că există astfel de fapte.”

Citește și
Problemele pădurilor. Câte sunt cauzate de schimbările climatice, câte de defrișări și care sunt soluțiile
Problemele pădurilor. Câte sunt cauzate de schimbările climatice, câte de defrișări și care sunt soluțiile

Printre suspecţi este şi fratele unui primar din zonă. Acesta ar fi controlat 20 de firme prin care desfăşură tranzacţii cu produse din lemn. Vorbim de cherestea sau brichete vândute când legal, prin tranzacţii bancare, când la negru.

Banii ar fi fost trimişi în valize prin persoane de încredere până când pe fir au intrat anchetatorii. Doar în Teleorman au percheziţionat sediile unor firme, punctele de lucru, dar şi casele a 33 de persoane care ar fi fost implicate în spălarea banilor obţinuţi ilegal.

„Nu o mai fac cum era înainte la graniţa cu Ucraina, râzând versanţi întregi, ci selectiv”

Gabriel Păun, reprezentant Agent Green: „Să zicem că au dreptul să taie lemn dintr-o parcelă, mai taie pe lângă pentru că se asigură că nu îi controlează nimeni, dar scot lemn şi din multe parcele unde nu au voie să taie deloc. Nu o mai fac cum era înainte la graniţa cu Ucraina, râzând versanţi întregi, ci selectiv, un pic de aici, un pic de acolo.”

Întreaga activitate a fost urmărită de poliţişti mai bine de un an, timp în care o parte din marfă ar fi ajuns şi peste hotare. Banii câştigaţi ilegal ar fi fost spălaţi prin intermediul altor afaceri legale, mai exact câteva benzinării şi un restaurant care au fost de asemenea vizate de percheziţiile procurorilor.

Reporter: „Aveți idee, săptămânal, cât se taie din pădurile din Bucovina, din Suceava, de exemplu?”

Se taie „foarte mult” din pădurile din Suceava

Daniel Bodnar, activist de mediu: „Ca să vă faceți o idee, am confiscat, în ultimele cinci zile două camioane, un camion al unui pădurar și un camion cu cherestea, 52 de metri cubi de chestestea. În patru-cinci zile, două camioane este foarte mult. Unele trec cu avize fictive, avize false, dar, în realitate, au altă încărcătură.”

Mai multe de persoane, martori sau suspecţi au ajuns la sediul poliţiei din Suceava pentru audieri. În urma percheziţiilor procurorii au ridicat pe lângă documente contabile şi diferite sume de bani în lei sau euro. Fiind o operaţiune fără precedent ca amploare, prejudiciul nu a fost deocamdată calculat. Anchetatorii plănuiesc să meargă în pădurile din zonă ca să numere fiecare copac tăiat ilegal.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult