Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zeci de mii de pelerini la Sfântul Dumitru din București. Cozile s-au întins pe 3 kilometri. Cel mai tânăr pelerin are 3 luni

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pelerinajul Sfântului Dumitru din București a primit întăriri din Grecia. Delegația unei mitropolii grecești a adus relicvele unui sfânt care au fost așezate lângă rămășițele celor patru sfinți păstrate la noi tot anul.

Zeci de mii de oameni au venit să le venereze însă procesiunea a fost întreruptă de câteva incidente. Un fluviu de oameni, întins pe 3 kilometri, a blocat temporar o parte din centrul capitalei. Patru racle aurite, sculptate cu scene din viețile sfinților își găsesc loc sub baldachin. Într-una se află o relicvă din trupul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Un cordon de 800 de preoți și o mie de maici separă altarul mare de mulțime. Pe scenă, patriarhul a ținut o parte din slujbă în greacă, în cinstea oaspeților. Sara-Ioana e cel mai mic pelerin. Are trei luni. Reporter: Primul pelerinaj?

Mama: ”Nu, a fost și la sf. Cuvioasa Parascheva”. Părinții au urmat obiceiul pelerinajului la Sfântul Dumitru și au adus obiecte, să le sfințească la raclă. Femeie: ”O eșarfă, am maieul în geantă, o batistă, tricou e suficient„. După o mulțime de batiste, la moaște ajunge și un acatist cu surpriză. Femeie: ”Un bănuț! Să se facă mulți, da, să ne dea Dzeu!” E drept, nu toți știau că pelerinii trec pe la moaște cu fotografii sau simboluri, pentru prosperitate. Pregătirea altarului pentru momentul final al procesiunii "Calea Sfinților” a durat aproape o oră, iar între timp accesul la moaște a fost oprit.

La fiecare minut câte 20-30 de pelerini s-au alăturat rândului, iar coada a ajuns la poalele Dealului Mitropoliei și a șerpuit pe străzile adiacente. Pentru că ultimul om de la rând va ajunge în față în cel puțin 2 ore, oamenii împart între ei pachetele aduse de acasă. Am primit și doi covrigi. Femeie: ”Mă închin și mă rog, spun rugăciuni... Că doar n-oi sta toată ziua acolo! Las și la alții”. Totuși, în unele cazuri, așteptarea a fost epuizantă. O femeie a căzut secerată, iar primul ajutor dat de paramedici n-a fost de ajuns. Un echipaj de urgență a luat pacienta peste gard și a dus-o la spital. Preoții amintesc că raclele cu moaște, inclusiv cea adusă de greci, vor rămâne în curtea Catedralei Patriarhale până duminică seară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult