Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zeci de migranți au așteptat zile întregi la coadă pentru a continua să studieze sau să muncească în România. Care e motivul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se dă testul răbdării la Timişoara, unde zeci de studenți străini au așteptat ore sau chiar zile întregi la coadă să-și prelungească permisele de ședere.

Unii dintre ei au fost nevoiți chiar să-și petreacă noaptea în parc, să nu piardă rândul.

S-a ajuns aici pentru că, la ghişeu, programul este de doar două ore.

Având în vedere situaţia, reprezentanții Inspectoratului pentru Imigrări au decis însă să-l prelungească, de săptămâna viitoare.

Spiritele s-au încins la Serviciul de Imigrări Timiș, după multe ore de așteptare. Studenții străini și-au pierdut răbdarea la coada imensă. După ce s-au înscris pe listă, mulți au fost nevoiți să înnopteze în parcul din apropiere ca să-și păstreze locul și să poată obține permisul de ședere pentru toți anii de studiu.

Reporter: „-De cât timp stai?”

Alexandra Nevreanschi, studentă: „- De ieri după amiază. În parc. Nu am dormit deloc, a fost super frig, pierd multe cursuri. A fost posibilitatea ca să fie rupte listele, vin alți oameni.”

Anghel Igor, student: „De luni, de la ora opt. Am plecat și mi-am schimbat hainele, o oră jumate. Programarea online durează în jur de trei luni, însă mie îmi expiră viza în trei luni.”

Pe lângă studenți, sunt şi oameni care au nevoie de permis ca să poată munci în continuare în ţara noastră.

Gabriela Silagi, reprezentanta unui centru de migranți: „Este a treia zi când vin. Am trei vietnamezi, pentru prelungirea permisului de ședere. Cei din înăuntru sunt copleșiți, își fac treaba, dar sunt doar două ore alocate pentru ex-comunitatea europeană.”

Există un singur ghișeu, cu un program de funcționare în care pot fi soluționate doar aproximativ 20 de cereri. Oficialii au anunţat însă că vor mai deschide un ghişeu şi vor modifica şi programul.

Maria Cristea, purtător de cuvânt Inspectoratul General pentru Imigrări: „De săptămâna viitoare urmând a fi prelungit și programul de lucru, după ora 16, iar în zilele libere de 12-13 noiembrie se va avea în vedere preluarea cererilor în intervalul 8-16.” Doar în Timiș, luna trecută au fost 364 de solicitări pentru prelungirea dreptului de ședere şi au fost soluţionate 158.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult