Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Cine va răspunde pentru viețile noastre?”. Coșmarul prin care trec localnicii din Slănic Prahova, unde a apărut un crater

Your browser doesn't support HTML5 video.

A fost o noapte tensionată la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe.  

UPDATE. Peste noapte s-a constatat accentuarea tasării terenului cu aproximativ 20 cm.

Până la acest moment, 42 de persoane au fost evacuate din imobilele aflate în proximitate.

Două familii au fost adăpostite la unitățile de cazare de pe raza localității, cu sprijinul autorităților.

„Situația este continuu monitorizată iar personal specializat contractat de Primaria Slănic efectuează măsuratori în vederea transmiterii acestora expertului tehnic în domeniul Af (Rezistența Mecanică și Stabilitatea Terenului de Fundare a Construcțiilor și a Masivelor de Pământ). Totodată, echipele operative ale IGSU, Poliția Română și Jandarmeria Română sunt prezente la fața locului pentru asigurarea măsurilor din aria de competență și vor rămâne în dispozitiv atâta timp cât situația o va impune”, transmit autoritățile.

Zeci de oameni evacuați

Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă a fost oprită. Autoritățile au extins perimetrul de siguranță și i-au rugat pe proprietarii pensiunilor și hotelurilor din zonă să-i cazeze pe cei care nu au unde să se ducă.

Citește și
strada slanic
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Specialiștii încearcă să afle care este cauza. Asfaltul străzii unde solul se surpă în Slănic - județul Prahova s-a fracturat în forma unei armonici și a apărut un crater, adânc de doi metri, care acum se întinde pe o suprafață de peste 60 de metri pătrați.

Întreaga stradă a fost distrusă

Bucățile de asfalt au fost ridicate la suprafață. Totul s-a întâmplat în doar câteva ore. La 7:40 de minute dimineața era doar o fisură în asflat. Peste 40 de minute, strada începuse deja să se surpe. Patru ore mai târziu apăruse craterul.

În zona cu probleme sunt patru blocuri cu câteva zeci de apartamente, magazine și sediul poliției din localitate. În pereții blocurilor au apărut deja fisuri.

În zonă a fost declarată „situație de urgență”

Mai mulți militari de la IGSU, jandarmi și polițiști au fost trimiși acolo. Cu un elicopter Black Hawk au ajuns fața locului și geologi și specialiști în construcții ca să afle cauza dezastrului, ceilalți să stabilească riscurile pentru imobilele din zonă.

Manole Șerbulea, expert tehnic: „Se observă fisuri de întindere în alte zone, de aceea a fost nevoie de evacuarea populației”.

Emil Drăgănescu, prefect Prahova: „A trebuit să izolăm perimetrul și să luăm o primă măsură de evacuare a persoanelor din două blocuri care sunt la aproximativ 15-20 de metri de craterul format”.

Autoritățile au evacuat și un alt imobil compus din 14 apartamente. O parte dintre oameni au plecat de bună voie atunci când polițiștii și jandarmii le-au spus că situația ar putea degenera. Însă au existat și persoane care nu au vrut să-și părăsească locuințele.

Reporter: Ce ați apucat să luați?

Femeie: „Medicamentele, câteva haine, câteva alimente. În situații din astea zici merci că scapi întreg”.

Femeie: „Mi-am luat o cameră la hotel, am dus mașina, ce aveam”.

Se ia în calcul ca zăcămintele de sare - care au făcut cunoscută zonă - să fi fost cele care au creat problema.

Danieluș Costea, primar Slănic: „Se pare că există o apă subterană care spală nisipul și spinarea sării, se tasează terenul. Orașul Slănic este așezat pe un filon de sare sub forma unui sâmbure”.

Întrega zonă a fost împanzită de senzori, scopul acestora este de a putea asculta la o claritate mult mai bună vibrațiile din sol.

Manole Șerbulea, expert tehnic: „Pot să fie foarte multe lucruri. Poate să fie nu accident geologic, da, poate să fie orice. Nu pot să intru cu o freză acolo pentru că s-ar putea să cadă în gaură. S-ar putea să fie vestigii dacice. Poate să fie orice”.

Locul unde s-a produs surparea se află la circa 500 de metri de Salina Slănic Prahova unde, la o adâncime de peste 200 de metri, se află Mina Unirea, cu o suprafață de peste 50.000 de metri pătrați.

În urmă cu câteva luni - la jumătate de kilometru de dezastrul de acum - s-au mai produs surpări pe două străzi. Foarte aproape sunt și două exploatații de sare, acum închise.

Danieluș Costea, primar Slănic: „Nimeni nu știe ce e dedesubt. Așteptăm specialiștii care sunt în geologie să ne dea verdictul. Să fie de undeva vreo cavernă făcută din cauza apei pluviale, nu ne dăm seama”.

Totuși, despre riscurile din zonă se știa de mult. Studii mai vechi au delimitat în oraș locuri unde sunt posibile surpări ale terenului, determinate de dizvolvarea sării din subteran în urma inflitrării apelor din precipitații. Un studiu făcut anul trecut arăta că locul se poate încadra în categoria celor cu risc geotehnic major.

Localnic: „Cine va răspunde pentru viețile noastre? Și pentru bunurile noastre? Cine? La ora actuală și acum stau cu casa crăpată și pe zi ce trece se tot rupe”.

Localnic: „Din ce am observat încă avansează craterul.”

Bogdan Toma, căpitan IGSU: „Au fost identificate spații unde populația din imobilele afectate sau posibil a fi afectate să fie cazată”.

Compania Națională a Sării - SALROM - a anunțat că va pune la dispoziție toate hărțile masivului de sare din zona Slănic. Acesta se întinde pe doi kilometri și jumătate și are o lățime de aproape un kilometru. Depozitele de sare din subteran se găsesc la adâncimi de peste 30 de metri, însă solul de deasupra este cel care ar fi putut să pună și el probelme.

Constantin Dan Dobrea, director general SALROM: „Este posibil să existe galerii. Terenul are o structură extrem de ciudată. Foarte multe nisipuri. Pietrișuri și șisturi argiloase. E posibil ca și aceasta să fie una din cauze. Noi la ultimele foraje am dat de sare la peste 38 de metri, ceea ce face imposibilă interferența exploatării miniere cu surpările care au avut loc”.

Autoritățile spun că dacă situația se va agrava în zonă sunt posibile alte evacuări de persoane.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult