Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Băile nobilimii” din România au ajuns în paragină. Unde se află și de ce nu se ocupă nimeni de ele

Your browser doesn't support HTML5 video.

În timp ce tot mai mulți români caută locuri retrase pentru a-și petrece concediile, în țară sunt și destinații care au fost ocolite, pentru că au ajuns o ruină din lipsa investițiilor.

De pildă, băile Jabenița, din județul Mureș - cunoscute în trecut ca "băile nobilimii" - renumite odată pentru tratamentele cu apă sărată, arată acum dezolant.

Astăzi locul a căzut în uitare. Scările și platforma din jurul lacului au cedat, dar din apă ies bucăți de lemn, semn că locul a fost amenajat, cândva.

Băile, înființate în timpul imperiului austro-ungar ar putea fi o mină de aur, însă autoritățile publice și proprietarul de drept nu au reușit să ajungă la o înțelegere pentru a atrage investitori.

La doar 6 kilometri de Reghin, băile sărate Jabenița au fost puse pe harta stațiunilor balneare din Transilvania încă din 1830. În trecut aveau acces doar cei de rang înalt. Nămolul de aici era recunoscut în toată Europa și era exportat în centre de sănătate din imperiul austro-ungar.

Citește și
Turiștii se reîntorc la stațiunile balneo și ștrandurile termale. Măsurile luate la Băile Felix
Turiștii se reîntorc la stațiunile balneo și ștrandurile termale. Măsurile luate la Băile Felix

În decursul anilor, baile au ajuns la stat, apoi au fost concesionate, iar după lungi procese s-a ajuns la retrocedare. În tot acest timp, totul a căzut în paragină. Satul Jabeniţa face parte din comuna Solovăstru.

Chirila Ilie Tatar, primar Solovăstru: „Urmașii de drept sunt în Canada și America și nu au nici o intenție de a investi în acest loc. Au căutat investitori, au fost la Viena la Budapesta, din păcate la suma soliciata de ei care la început a fost de 1,5 milioane de euro, nu a răspuns nimeni solicitării. Noi am oferit 300 de mii de euro.”

În tot acest timp, nepotul proprietarului spune că a făcut o evaluare a proprietății întinse pe aproape 4 hectare și că și-ar fi dorit să o redea autorităților însă nu au căzut la înțelegere.

Ioan Aurelian Gheorghiu, nepotul proprietarului: „Este vorba de o resursă extraordinară, valoarea lor stă în resursa și nu în teren. În mod normal, dacă existau posibilități de finanțare și dacă în Romania am avea șanse egale atunci probabil am putea face investiții. Valoarea acestei active a fost la Viena evaluată la 5 milioane de euro.”

Dacă stațiunea ar fi reabilitată, ar putea deveni un punct important de atracție pentru turiști.

Localnic: „Era foarte frumos, țin minte cum umblam când eram copil. Era foarte fain, acum e praf, păcat că nu s-a găsit cineva să fie pus la punct.”

Localnic: „E foarte frumos locul, apă caldă și sărată, s-ar putea investi mai mult în astfel de loc, stai imediat, rămâne sarea pe tine, nu poți face un duș, tot vorbim de igienă, de spălatul pe mâini…"

În aceeași zonă, dar cu ajutorul investițiilor, stațiunea Sovata atrage zeci de mii de turiști din țară și din străinătate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult