Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Ajutați-ne să ajungem acasă, la familiile noastre!”. Românii prinși în iadul din Israel, apel disperat către statul român

Your browser doesn't support HTML5 video.

Românii prinși în atacurile din Israel își povestesc experiențele. Au plecat să viziteze locurile sfinte, ori să prindă ultimele zile de vară în stațiunile cu climă blândă de la Mediterană.

Dar s-au trezit înconjurați de moarte, rachete și explozii. Erau aproximativ 800 de turiști români, potrivit premierului nostru, iar o parte dintre ei au revenit azi-noapte în țară. Atenție, urmează detalii și imagini care vă pot afecta emoțional.

În localitățile de la granița cu fâșia Gaza, moartea pândește pretutindeni. Oamenii au ieșit din mașini și s-au culcat pe burtă, printre gloanțe.

În alte orașe de frontieră, cei care încercau să fugă au fost împușcați de comandourile islamice.

Aceste imagini, impresionante, au fost suprinse lângă Tel Aviv. Un bărbat își protejează cu propriul trup fetița de câtiva ani, în toiul bombardamentelor.

Citește și
mahmoud abbas, olaf scholz
Statul european care taie din ajutorul pentru palestinieni, după „atacurile barbare ale Hamas” în Israel

În acest iad sunt prinși și români. Oameni care fie trăiesc și muncesc în Israel, ori se află în vacanță sau în pelerinaj. Mai multe grupuri de români au rămas blocate în regiunea Betleem. Printre ei și Adriana, plecată în vizită la locurile sfinte.

„Suntem un grup de 50 de persoane. S-a tras pe lângă noi cu arme”

Aveau zbor spre România marți, însă nu pot părăsi Betleemul din cauza atacurilor. Femeia a cerut ajutor pe rețelele sociale.

Adriana Zar, turistă: „Suntem un grup de 50 de persoane. S-a tras pe lângă noi cu arme. Nu vă spunem prin ce sentimente de groază am trecut! În Bethleem a sunat alarma și se auzeau bombele cum cădeau. Dumnezeu cu mila! Nu suntem siguri nicăieri aici, în Israel, războiul este în ascensiune! Vă rugăm din suflet, toate autoritățile, ajutați-ne să ajungem acasă la familiile noastre!".

Preotul Mircea Lung a plecat în urmă cu o săptămână în pelerinaj, împreună cu 56 de oameni din Baia Mare. Și ei au trăit clipe de groază în Israel. Cu toții au fost mutați în grabă de la hotelul din Palestina, în Ierusalim.

Mircea Lung, preot: „Noi, cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm să putem ajunge acasă cât de curând. Suntem cu grupul de pelerini. Majoritatea sunt persoane în vârstă, care n-au ieșit din țară. Și-au dorit să ajungă în locurile sfinte pentru prima dată. Și s-au speriat foarte tare”.

Andreea Clapa este jucătoare de tenis de masă și plecase în Israel la un turneu. Acum se adăpostește la o familie de prieteni.

Andreea Clapa, sportivă: „Foarte multă frică, toată lumea foarte speriată. Aseară am avut un moment de panică destul de mare, eram aici în casă, la familia la care stau, și a explodat o bombă în aer. A trebuit să mergem în camera de război. Aici, fiecare familie trebuie să beneficieze de o cameră în caz de război. M-am speriat foarte tare și am zis că nu știu dacă voi scăpa”.

Andrei Olaru este un medic român, rezident în Israel. Locuiește la câteva minute de Tel Aviv și, duminică, a făcut câteva filmări. Străzile sunt toate pustii, iar oamenii au fost sfătuiți să rămână în case.

Andrei Olaru, medic: „Plajele sunt închise. Supermarketurile sunt deschise, mare parte din magazine, în afară de supermarketuri ce înseamnă mâncare sunt închise. Spitalele funcționează normal, la capacitate maximă. Suntem în poziție de stand-by, în caz că se întâmplă ceva”.

O parte dintre români au reușit să revină în țară

Și cântărețele Ana Baniciu și Raluka, venite în vacanță la Tel Aviv, au fost blocate acolo.

Raluka: „A sunat din nou sirena și am coborât în buncăr. Din buncăr am numărat vreo 7 sau 8 bubuituri. Explozii... este cel mai îngrozitor sentiment pe care poți să-l ai, este ceva imcredibil. Panică! Elicoptere peste tot, poliția e peste tot încontinuu”.

Unele grupuri de români au reușit să revină sâmbătă noapte în țară, cu patru avioane, care au aterizat pe Aeroportul Otopeni. Copleșiți de emoții, oamenii spun că au trecut pe lângă moarte.

Turistă: „A fost îngrozitor. Deci am fost în aeroportul din Tel Aviv și, la un moment dat, ni s-a spus că se bombardează, să fugim, să ne adăpostim în buncăre... A fost îngrozitor, o experiență de nedescris. Toată lumea a fugit, toată lumea țipa, urla, dezorientați toți, se auzeau bombele cum erau detonate și rachetele cum treceau... se vedeau la geamuri. Ne-am văzut că murim toți”.

Potrivit ministerului nostru de Externe, sâmbătă noapte, 346 de cetățeni români și străini au fost repatriați din Israel.

De asemenea, autoritățile caută soluții pentru 92 de români ajunși pe teritoriul Iordaniei din Israel, care au solicitat sprijin pentru repatriere.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă și consultarea paginilor de internet.

Reporteri: Teodora Puzdrea, Marius Grama, Alexandra Clej, Florentina Bălășoiu, Iulia Fătu, Călin Voicu, Rozalia Bratu, Cristian Buză.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult