Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Xi Jinping și Emmanuel Macron au cerut încetarea focului în Ucraina și reluarea negocierilor pentru pace

Președinții Chinei și Franței au cerut încetarea focului în Ucraina și reluare negocierilor de pace, în timpul unei întâlniri la summitul G20 din Indonezia.

Emmanuel Macron i-a cerut marţi omologului său chinez, Xi Jinping, să îşi unească forţele împotriva războiului din Ucraina şi să facă apel la preşedintele Putin pentru a "reveni la masa negocierilor", subliniind că stabilitatea mondială este, de asemenea, în interesul Chinei, informează AFP, conform Agerpres.

Este necesar "să ne unim forţele pentru a răspunde atât provocărilor internaţionale majore, aţi menţionat-o pe cea climatică pentru a numi doar una şi, fără îndoială, cea mai semnificativă, dar şi crizelor internaţionale precum războiul lansat de Rusia în Ucraina pentru care G20 este un format adecvat", a afirmat preşedintele francez la începutul unei întâlniri bilaterale în marja summitului G20 din Bali.

Xi Jinping a spus că poziţia Chinei cu privire la criza din Ucraina este clară și consecventă, susținând încetarea focului, încetarea războiului și discuții de pace. „Comunitatea internațională ar trebui să creeze condiții pentru acest lucru, iar China va continua să joace un rol constructiv în felul său”, a transmis președintele chinez, potrivit CCTV.

China nu a condamnat ofensiva rusă în Ucraina lansată pe 24 februarie şi continuă să fie foarte reticentă, la fel ca multe ţări din Sud, inclusiv Indonezia, în a critica Moscova, inclusiv la summitul G20. Este de aşteptat ca G20 să emită un comunicat în care majoritatea membrilor grupului să condamne ferm ofensiva rusă în Ucraina, a declarat marţi un înalt oficial american.

Ce au mai discutat cei doi lideri

Summitul G20 trebuie să "reducă tensiunile, decalajele care există în mediul internaţional şi să ne permită să construim ceea ce cred că este în interesul atât al Chinei, cât şi al Franţei, adică o stabilitate reală, elemente tangibile de cooperare care să ne permită să readucem pacea oriunde s-au instalat conflicte", a subliniat Emmanuel Macron în cadrul ședinței.

De asemenea, trebuie să contribuie la "asigurarea prosperităţii economice, în special pentru clasele noastre mijlocii, şi să facă acest lucru reducând în acelaşi timp emisiile (de dioxid de carbon) şi, prin urmare, câştigând bătălia pentru climă şi biodiversitate", a spus el.

Preşedintele Macron a insistat, totodată, asupra "dorinţei sale de a da un nou impuls reluării cooperării" cu China, în special pe linia încălzirii globale.

Preşedintele Xi Jinping, a cerut, la rândul său, Franţei şi Europei să lucreze, alături de China, pentru a consolida "stabilitatea" în lume, fără a menţiona însă războiul din Ucraina.

"China şi Franţa, China şi Europa ar trebui să procedeze astfel încât relaţia lor să se dezvolte pe o traiectorie corectă pe termen lung pentru a injecta stabilitate şi o energie pozitivă în lume", a susţinut liderul chinez.

Preşedintele Xi Jinping a mai spus că este gata să "consolideze cooperarea" dintre China şi Franţa pentru a "face faţă împreună mizelor globale ale securităţii energetice, schimbărilor climatice (..) şi dezvoltării durabile".

Preşedintele Macron l-a felicitat pe omologul său chinez şi i-a transmis "dorinţele de succes pentru China" după recenta realegere a acestuia în fruntea Partidului Comunist şi a ţării.

Întrevederea organizată în hotelul în care este cazată delegaţia chineză a durat puţin peste 40 de minute, potrivit Palatului Elysée

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult