Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vremea caldă a generat un fenomen neașteptat în România. Recordul istoric stabilit în țara noastră

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este o primavară neobișnută, cu recorduri zilnice de temperatură. Luni, sudul țării s-a incins ca în luna lui cuptor.

Termometrele au indicat 33 de grade la umbră, însă noi am fost toropiți ca la 35 de grade. Valul de aer cald are unele beneficii.

Duminică, 14 aprilie, în România s-a înregistrat cel mai mic consum de electricitate de când se fac măsurători. La mijloc de aprilie, oamenii caută umbra ca vara. În fața fântânilor publice, trecătorii s-au oprit să își umple sticlele cu apă ori ca să se spele pe mâini și pe față.

Așa a fost, luni, în Bucuresti.

Reporter: Ați scos hainele de vară? Cum vi se pare temperatura din aprilie?

Citește și
litoral
Vremea caldă a adus mulți turiști pe litoralul românesc. „Am învoit copiii ca să ne bucurăm de vremea frumoasă”

Femeie: "Prea cald. Știu că m-am dus de Paște la biserică noaptea și ningea. Și acum... Vă dați seama".

La ora 16:00, în București, termometrul arăta 35 de grade Celsius. Este o zi neobișnuit de caldă pentru luna aprilie. Făcând o comparație cu anul trecut, potrivit ANM, temperatura maximă înregistrată în 15 aprilie 2023 a fost de 12 grade. Cu 23 de grade mai puțin decât luni, 15 aprilie.

Luați pe nepregătite, mulți au dat deja o tură prin magazinele în care se vând aparate de aer condiționat. Comenzile curg deja cu sutele.

Stelian Ciorbă, directorul comercial al unui magazin de specialitate: "Oamenii au început să intre în panica clasică, când vine căldura ne luăm aparate de aer condiționat. Mai aglomerat decât în anii trecuți. Sunt deja la nivelul iunie iulie anul trecut. Undeva la 3.000 de lei este media coșului de cumparaturi".

Până își vor instala toți aparate de aer condiționat, un lucru este cert. Căldura a dus la un consum minim istoric de energie electrică în România. Duminică, între 12:00 și 15:00 s-au înregistrat cele mai mici cifre. Este de altfel cea mai mică valoare din 2007, de când Transelectrica a început să prezinte datele. Specialiștii spun că odată cu temperaturile ridicate, prosumatorii își produc singuri necesarul de electricitate. Pe de altă parte, oamenii nu mai trebuie să își încălzească locuințele, lucru care a dus și la un consum redus de cărbune și gaz.

Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu: "Odată cu venirea sezonului cald, dispersia se îmbunătățește și atunci putem respira un aer mai puțin viciat. Am observat evoluția în bine a calității aerului".

Dispar și putem spune că, cel puțin din perspectiva încălzirii rezidențiale, avem cu 27% mai puține probleme în ceea ce însemnă calitatea aerului în București.

Zonele din țară în care vremea se va răci semnificativ

De marți se răcește semnificativ în nordul și în vestul țării.

Carmen Moisa, meteorolog Centrul Meteorologic Banat-Crișana: "Va pătrunde o masă de aer mai rece. Aceasta se va resimți în vestul țării de mâine. Mmiercuri, vremea se va răci accentuat. Vom avea maxime în jur de 10-15 grade".

La fel se va întâmpla în București și în tot sudul țării. De joi încolo nu vom avea mai mult de 18 - 19 grade.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult