Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vinul românesc va avea o calitate superioară în acest an. Care este motivul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Seceta care a lovit România a rărit strugurii în podgorii, dar i-a făcut mai dulci. Așa că vinul va fi de calitate superioară, spun viticultorii.

În Dobrogea a început culesul. În centrul țării însă, unde a mai plouat, recolta se strânge abia de luna viitoare. Proprietarii de crame spun că a crescut și numărul celor care cumpără must din podgorii, pentru a-și face vin de casă.

La crama Viișoara din județul Constanta, zeci de muncitori culeg strugurii de pe cele 280 de hectare. Fermierul a ales doar soiuri nobile, așa că se poate lăuda cu numeroase medalii internaționale. Ne spune că vinul de anul acesta va fi unul de colecție, deși seceta i-a înjumătățit producția.

Gheorghe Albu, specialist viticultură: „Am aici un ciorchine de strugure din soiul muscat otonel este mai puțin dezvoltat, dar în schimb calitatea boabelor este una bună și anul acesta vom obține un vin de calitate superioară”.

Tot în județul Constanța, angajații cramei din Siminoc strâng strugurii pentru vinul roze ce se anunță dulce ca mierea.

Citește și
protest
Sute de fermieri din Dobrogea și-au scos utilajele în stradă, în semn de protest. Ce i-a nemulțumit

Alexandru Procovanov, inginer agricol: „Am început cu cei negri deoarece având mai puțină apă în interiorul boabelor s-au concentrat zaharurile și celelalte substanțe nutritive, eu zic că pentru caliatea vinurilor va fi un an super super ok.”

Anca Vladoi, administrator cramă: „Noi preconizăm că o să iasă un vin foarte bun”.

Semne bune anul are și pe Valea Tarnavei.

Iubitorii vinului de casă abia așteaptă să ducă butoaiele cu must acasă. Cererea a crescut față de anul trecut.

Bogdana Corcoz – PR manager Jidvei: „Probabil și în contextual pandemiei, când oamenii stau mai mult acasă, noi am observat că rata comenzilor este cu 5% mai mare ca anul trecut. Mustul ajunge în 15 județe și în București, clienții sunt mici gospodari și mici producători.”

Radu Scortea își face singur vinul de cinci ani, cu must de la cramă.

Radu Scorțea: „Eu am făcut vin din struguri cumpărați ba de la piață, ba am cumpărat struguri direct de la producători, dar niciodată nu mi-a ieșit destul de bun, nu reușeam să îl limpezesc”.

Cei care vor să cumpere must din crame plătesc în medie cinci lei pentru un litru.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult