Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Viiturile năvalnice au mutat un deal, cu tot cu brazi. Este dezastru în țară

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ploile violente de vară s-au transformat în viituri năvalnice, care au mutat tone de piatră şi chiar brazii, cu tot cu un deal.

Drumul Naţional 74, care face legătura între Abrud şi Câmpeni, a fost blocat, iar 82 de oameni din Roşia Montană au fost evacuaţi în timp ce apa a luat de-a valma mai multe maşini. S-a ajuns în această situaţie dramatică după ce au căzut 223 de litri de precipitații pe metru pătrat.

O rupere de nori care a durat câteva zeci de minute i-a înspăimântat pe oameni. Apa furioasă a rupt drumuri şi a pus în pericol locuinţele.

„Asta-i a doua maşină. Zice că din partea către Sohodol şi vin o grămadă de acoperişuri" spunea un localnic/

Maşinile au fost purtate de râul Arieş ca nişte jucării stricate. O femeie a fugit la etaj în ultima clipă împreună cu copiii. „Ne-am adăpostit sus la mansardă , dar vă daţi seama că vedeam pe la geam cum vine spre noi şi ne imaginam că o să se ducă casa, groaznic.. a venit întâi apa foarte multă sub formă de cascadă, 3-4 metri" a povestit femeia. „Aici am crescut dar să să alunece terenul că acuma, nu am văzut în viaţa mea" a mărturisit un bărbat.

Citește și
inundatii
NASA: Pământul se va confrunta cu inundații mai severe în zonele de coastă

La Câmpeni, pompierii au evacuat cu o barcă pneumatică 6 adulţi şi doi copii. O femeie țintuită la pat a fost scoasă cu ajutorul unei scări din casă, iar o alta, cu probleme cardiace, a fost purtată în spate de militari.

Şi din Roşia Montană au fost evacuate 82 de persoane în urma inundațiilor.

Nicolae Albu – prefect de Alba: „Au fost inundate 72 de case acolo, avem populaţie cu copii mici şi autorităţile locale împreună cu colegii de la ISU au luat decizia să evacueze persoanele."

Viitura a distrus mai multe case şi a măturat grădinile. Apa scursă de pe versanţi şi-a croit drum şi pe Drumul Naţional 74, în zona localităţii Cărpiniș. Brazii au fost smulşi pur şi simplu din rădăcini şi s-au prăvălit peste şosea. La această oră autorităţile au reuşit să elibereze doar o bandă de circulaţie. Bărbat: „E dezastru, mai ales aici la ieşirea din Cărpiniş” Reporter: E blocat? Bărbat: „Da, se surpă terenul, fuge terenul cu copaci cu tot"

Şi localnicii din Ocoliş au mari probleme. Satul este izolat iar pe străzi se poate circula doar cu excavatorul.

Bărbat: „Fără apă potabilă, fără curent. Ce să facem, e greu...”

Alin Jucan, primarul comunei Ocoliș: „Nu aveam canalizare, aveam apa de la un centralizator, care e distrus în proporţie de 80%. În 2007, când am făcut lucrarea, a costat 800.000”.

În ajutor au venit militarii din Alba Iulia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult