Modifica setarile cookie
Toate categoriile

VIDEOGRAFIC | Cum se încălzește clima, din 1980 încoace. Anomaliile termice s-au intensificat constant, în ultimii 40 de ani

Harta globală a anomaliilor termice, care prezintă diferențele lunare de temperatură față de valoarea considerată de referință, arată amploarea dramatică a încălzirii climei la nivel planetar.

 

 

Harta, publicată de AFP, a fost realizată pe baza datelor primite de la sateliți, de către Climate Change Service, organism din cadrul Copernicus, programul Uniunii Europene de supraveghere a mediului înconjurător.

Încălzirea globală nu mai este un secret pentru nimeni, însă ceea ce surprinde este amploarea și rapiditatea cu care se derulează acest proces, cu consecințe dramatice pentru mediul înconjurător și agricultură, dar și pentru fenomenul “migrației climatice”. Un studiu al prestigioasei reviste Science arată că, în următoarele decenii, numărul refugiaților care ar putea ajunge în Uniunea Europeană, din cauza schimbărilor climatice, va atinge un milion pe an.

Potrivit unui raport științific al ONU, citat de New York Times, națiunile lumii au întârziat reducerea emisiilor de combustibili fosili atât de mult timp, încât nu mai pot opri creșterea încălzirii globale în următorii 30 de ani.  

Citește și
Incalzirea globala
BBC: Încălzirea globală, cea mai mare provocare cu care s-a confruntat vreodată omenirea

În raport se arată că oamenii au încălzit deja planeta cu aproximativ 1,1 grade Celsius încă din secolul al XIX-lea, în mare parte prin arderea cărbunelui, a petrolului și a gazelor pentru energie. Iar consecințele pot fi resimțite pe tot globul: valuri de căldură, incendii și inundații, din sudul Europei, până în Siberia.

Încălzirea climei afectează și România

De altfel, tendinţa de creştere a temperaturii aerului se înregistrează și în România, spun specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie.

Astfel, conform sursei citate, anul 2021 a înregistrat o temperatură medie anuală de 10.90°C, abaterea termică fiind de +0.69°C față de media perioadei 1981-2020.

De altfel, tot în vara anului 2021 a fost emis cel mai timpuriu cod roșu de caniculă în țara noastră, în intervalul 24-25 iunie, pentru șapte județe din vestul țării. La Timișoara s-a înregistrat cea mai mare valoare a temperaturii maxime, și anume 39°C, în data de 24 iunie 2021.

De asemenea, în intervalul 15 Iunie-16 August 2021, la Calafat s-au înregistrat 36 zile caniculare (cu temperaturi maxime mai mari de 35°C), din care 21 zile, adică 3 săptămâni, au fost consecutive (26 Iulie - 16 August).

 ”Statistica ne confirmă faptul că frecvența și intensitatea fenomenelor meteorologice periculoase (temperaturi extreme, ploi torențiale generatoare de inundații, grindină, vijelii, etc) este din ce în ce mai mare și în țara noastră” - arată ANM.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult