Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Victimele accidentelor, forțate să plătească expertizele dacă vor să spere la despăgubiri

Your browser doesn't support HTML5 video.

În loc să le apere, statul român forţează anual mii de victime ale accidentelor rutiere să-şi plătească expertizele din dosare.

Din lipsa fondurilor, anchetele întârzie nepermis sau rămân nefinalizate, iar cei răniţi sau rudele celor morţi nu pot obţine daune.

Revoltaţi, oamenii ameninţă că vor depune o plângere la Comisia Europeană.

Doamna Neluțescu şi-a pierdut sora după un accident rutier petrecut în 2015. A fost lovită de o maşină în timp ce traversa pe trecerea de pietoni, iar o săptămână mai târziu a murit pe un pat din spitalul judeţean Constanța, unde era şi medic.

Doi ani şi jumătate au trecut până când dosarul pentru despăgubiri să fie trimis în faţa unui judecător. Şi asta în condiţiile în care familia victimei a plătit expertiza auto necesară în anchetă, în valoare de 1500 de lei.

Citește și
afectiuni produse de racirea vremii
Risc de infarct şi AVC, din cauza schimbării bruşte a temperaturilor

Carmen Neluțescu, sora victimei accidentului auto: 'Nu m-am aşteptat să plătesc ţinând cont de faptul că poliţia se ocupă. Nu ştiu ce se întâmplă dacă nu aveam banii ăştia după ce că pierzi pe cineva, mai suporţi şi cheltuielile astea. Este greu".

Altfel, nu avea nicio garanţie că ancheta se va finaliza câtă vreme a aşteptat un an şi jumătate doar raportul de necropsie pentru că anchetatorii n-au avut bani să-l achite mai devreme.

Cătălin Codescu, Asociaţia Victimelor Accidentelor: "Sunt mii de persoane anual care sunt puse să plătească pentru aceste expertize, în caz contrar dosarele stagnează sunt obligate să facă rost de bani, să plătească servicii pe care nu trebuie să le plătească".

Situaţia nu este de ieri de azi, însă ar fi devenit de-a dreptul critică odată cu rectificarea bugetară de luna trecută. Ministerul Public a pierdut 10 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 10.000 de expertize, la o medie de 1000 de lei expertiza.

De altfel, printr-un comunicat, Parchetul General anunţa că cele mai afectate vor fi expertizele judiciare, tehnice şi contabile din dosarele penale sau traducerile impuse de rezolvarea dosarelor.

Astfel, susţin unii avocaţi, aşteptarea pentru o astfel de probă s-ar prelungi la peste un an şi jumătate.

Avocat Remus Ciuraru: ''Până la urmă, victima este forţată să suporte aceste probe pentru că altfel există şi acest risc ca dosarul să se prescrie pentru că lucrarea a fost ţinută în loc. Sunt situaţii nefireşti şi care încalcă legea.''

Tocmai de aceea Asociaţia Victimelor Accidentelor Auto ameninţă cu plângeri la Comisia Europeană. Deocamdată, au sesizat ministerele de Justie, Interne şi Finanţe.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult