Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Veşti proaste, după valul de căldură. Când vine iar un val de aer polar

Your browser doesn't support HTML5 video.

Primăvara s-a instalat cu multă îndrăzneală peste România, iar luni s-au înregistrat şi 20 de grade Celsius, în zona de vest a ţării.

Au fost cu 9 grade peste normalul perioadei, anunţă meteorologii, care ne stric[ însă bucuria şi dau de înţeles că de săptămâna viitoare se mai răceşte.

În oraşele din vestul României şi-au făcut loc în peisaj tricourile şi ochelarii de soare. Au fost 20 de grade Celsius în Jimbolia şi Calafat, 19 la Băile Herculane şi Focşani, şi cu un grad mai puţin la Sibiu, Bacău şi Timişoara.

Reporter: "După atât iarna e bine venită?" Tineri la terasă: "Da, în sfârşit primăvară".

Animaţi de soare angajaţii cafenelelor au pregătit terasele.

Citește și
Vreme rea
Alertă meteo de vreme rea în 13 județe. ANM anunță cod portocaliu și galben

Reprezentant terasă: "Foarte mulţi oameni au fost astăzi."

Reporter: "Ce s-a comnsumat astăzi mai mult?"

Reprezentat terasă: "Cafele dimineaţa şi limonada şi milkshake-uri în restul zilei că este foarte cald şi sunt foarte răcoritoare şi bune."

Mirabela Stamate, meteorolog: "La momentul de fata putem să vorbim deja de temperaturi mai ridicate decât ceea ce este mai normal pentru perioada pe care o traversăm."

Vestea bună este că valul de aer cald va cuprinde treptat întreaga ţară dar lucrurile nu vor rămâne aşa.

Silvia Barbu, director Centrul Meteo Regional "Banat-Crișana": "Joi şi vineri, temperaturile maxime vor ajunge spre 20 de grade şi izolat chiar peste 20 de grade. De sâmbătă vremea va intra într-un proces de răcire."

Încălzirea timpurie se simte şi pe litoral. De la Eforie Nord şi până la Vamă Veche marea s-a îmbrăcat în nuanţe de turcoaz. Algele care în mod normal înfloresc în mai, s-au grăbit anul acesta şi colorează superb apă.

Simion Nicolaev, director Institutul Naţional de Cercetare Grigore Antipa: "Există inclusiv curenţi de ridicare înspre suprafaţă în zonele de mică adâncime. Un al doilea fenomen este generat şi are caracter local de înfloririle algale, sau mai bine zis, de dezvoltarea masivă a unor organisme."

Dacă în 2018 la începutul lunii martie, Dobrogea era acoperită de un strat gros de zăpadă, acum termometrele arată cu 9 grade mai mult decât ar fi normal. De săptămâna viitoare însă un nou val de aer polar va acoperi iniţial zonele de munte după care se răceşte peste tot.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult