Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Veste bună pentru românii care lucrează în UE. S-a simplificat procedura de angajare pentru unii

Formularul A1, necesar românilor care lucrează în Uniunea Europeană, poate fi obținut mult mai simplu, fără a fi nevoie de dosar depus personal la Casa de Pensii.

Românii care lucrează în afara țării cu detașare sau au un loc de muncă în altă țară UE, dar au în continuare domiciliul în România, vor putea obține Formularul A1 în baza unei declarații pe proprie răspundere și nu vor mai avea de umblat pe la Casa de Pensii pentru a depune un dosar stufos.

Casa Națională de Pensii a anunțat că din luna iulie 2022 a fost simplificată procedura de obținere a Formularului A1.

Începând de luna aceasta, românii interesați vor putea descărca cererea necesară de pe portalul CNPP și apoi o vor trimite prin intermediul paginii dedicate de pe site-ul instituției, prin mail la adresa formulara1@cnpp.ro sau prin poștă.

Ce este Formularul A1

Certificatul A1 (fost E101 sau E103) este un document prin care se arată faptul că un cetățean român achită contribuţiile sociale în altă ţară din UE, dacă este detașat sau lucrează în mai multe țări în același timp.

A1 este singurul document prin care se poate demonstra că asigurările sociale sunt plătite în ţară în care se află angajatorul care a detaşat un salariat, astfel nemaifiind necesară o plată a taxelor sociale şi în statul în care salariatul îşi desfăşoară propriu-zis activitatea.

Pe durata desfăşurării activităţii în străinătate, lucrătorul trebuie să prezinte documentul A1 autorităţilor din statul membru gazdă, întrucât în absenţa acestuia, autorităţile respective pot impune afilierea la sistemul local de securitate socială şi plata contribuţiilor aferente.

Cine are nevoie de Formularul A1

Potrivit legislației europene, o persoană care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislației din statul membru respectiv. Astfel, regula este că salariații vor datora contribuţii sociale în statul în care prestează activitate, dar dacă depun Formularul A1, vor putea rămâne atașați sistemului de asigurări sociale din țara de origine.

Românii care pot folosi Formularul A1 sunt cei care lucrează prin detașare (chiar și autodetașare) sau care lucrează simultan în două sau mai multr state membre.

Cine eliberează Formularul A1

În România, documentul portabil A1 se eliberează de către Casa Națională de Pensii Publice.

Formularul A1 atestă, persoanei care l-a solicitat și membrilor de familie, continuitatea afilierii la sistemul de asigurări sociale din ţara de origine timp de maxim 2 ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult