Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vămile au fost luate cu asalt de românii plecați în vacanța de Rusalii. La Giurgiu, cozile au ajuns până în oraș

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trei sute de mii de români sunt în străinătate anul acesta, până de Rusalii. Și cum mulți au plecat cu mașina, pentru că este mai comod şi mai ieftin, au sufocat vămile.

Cele mai aglomerate puncte de frontieră au fost cele spre Bulgaria și Ungaria, unde s-au format cozi kilometrice. S-a așteptat, în medie, peste două ore.

Așa au stat, joi, lucrurile la principalele ieșiri din țară spre Bulgaria și Ungaria. România toată părea că pleacă în vacanță, la vecini.

După-amiază, pe harta Poliției de Frontieră, zece vămi erau sub cod roșu de lungă așteptare.

Într-un sunet strident de claxoane, au părăsit țara cei care au ales Viena ori Budapesta drept destinații de relaxare. Înainte să îşi atingă scopul, toți acești oameni și-au făcut nervi sau au mimat, în spatele unui zâmbet larg, enervarea...

În timp ce așteptau să treacă frontiera, unii șoferi și-au adus aminte că României i-a fost refuzată aderarea la zona europeană fără control la pașapoarte: „Dacă eram în Schengen, nu mai stăteam noi la coadă așa.”

Citește și
Director la taxe și impozite Bacău, judecat pentru diminuarea valorii unei clădiri. Cum s-a ajuns la 54.000 de lei pagubă
Un șef de la Vămi, Dinu-Octavian Nicolescu, a fost reţinut de DNA chiar în timpul vizitei ministrului austriac de Interne

În coadă, la Nădlac II, fiecare mașină a stat în jur de două ore.

„Oarecum ne așteptam dar poate nu așa de mult”, crede un șofer.

La Vama Veche, secvențele derulate cu viteză surprind doar o mică parte din șirul de mașini. Coada se întindea pe 10 kilometri, până spre 2 Mai.

Ce au făcut românii blocați, ca să treacă timpul

Un mesaj scris de cineva pe un gard îi îndemna pe oameni să zâmbească. Dintr-o mașină, Mickey Mouse și Pikachu ne salută relaxați. O doamnă a profitat de situaţie ca să culeagă flori.

„Nu culegeam iasomie dacă nu era așa, și nu îmi dădea nimeni îngheţată. Am primit și înghețată!”

„Am cântat”, „Ne-am dat jos” „Ne-am plimbat un pic pe afară cu copiii” „Am stat pe telefon, am completat integrame” au povestit alți turiști prinși în aglomerație.

În vama Giurgiu, cozile s-au format de la cinci dimineața. Au fost momente în care șirul lung de mașini s-a întins până în oraș, și pe multe străzi, până să apară polițiștii, au fost blocaje.

Cristina Dobre, corespondent PROTV: „Traficul a fost de 25 de ori mai aglomerat decât într-o zi obișnuită. Pe aici au ieșit, în prima parte a zilei, peste 25.000 de mașini.”

-De cât timp așteptați?

-Nici nu știu, cred că o oră.

-Nu ne merge aerul condiționat deci...”

„Vrem să stăm vreo două, trei zile pe aici prin Vamă. Cred că asta e cea mai mare atracție a turiștilor și a românilor în general, să stea pe Valea Prahovei și în vamă.. cu orele, cu zilele. Sper să stăm aici până luni” mărturisește un alt turist.

Românii au avut parte de cozi și în Bulgaria. Primele la stațiile de carburant, pentru că benzina este mai ieftină acolo decât în Grecia .

Apoi, au urmat alte minute de aşteptare în vama Macaza, și la ghișeele de taxare la intrarea pe autostradă, în Grecia. S-a stat și la urcare pe bacul către Thassos.

Rareș Năstase, corespondent PROTV: „Bacul este plin. Una, cel mult două mașini din zece, de pe această ambarcațiune sunt din afara României. În rest, foarte mulți turiști de la noi din țară. Și toată ziua bacurile au dus turiști către Thassos.”

Potrivit Poliției de Frontieră, de miezul nopții și până astăzi, la ora 16.00, au ieșit din țară 180.000 de oameni. Ieri au fost alți peste 120.000.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult