Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Aglomeraţia în vămi continuă de o săptămână. De ce se întorc românii în ţară

Your browser doesn't support HTML5 video.

Românii s-au înghesuit tot la vama Borș, deși de astăzi au fost deschise zece puncte de trecere la frontiera de vest. S-a putut intra și pe la vămile din Urziceni, Valea lui Mihai, Salonta, Turnu și Cenad.

Autoritățile speră ca cele zece puncte de trecere să fie de ajuns pentru cei care se întorc acasă din diaspora. Din 15 mai și până joi, peste o sută de mii de oameni au intrat în țară.

Vămile deschise joi, mai mult goale 

 

Cei mai mulți au ales să vină tot pe la Nădlac, unde în ultimele zile au fost cozi uriașe.

"A murit femeia la care făceam curățenie și nu mai am loc de muncă" "Am venit pentru că acum nu mai trebuie să stau în carantină."

Vămile dechise joi au fost mai mult goale. Așa a fost la Turnu.

Citește și
PTF Nădlac
Haos la frontiera de vest a României. Peste 17 mii de persoane au fost înregistrate doar la Nădlac

"Am venit pe aici că știam că e liber."

Nu uitați că, înainte să plecați la drum, puteți să verificați online pe site-ul Politiei de Frontieră harta cu toate punctele de trecere deschise.

În continuare, cel mai aglomerat este la Nădlac, unde timpul de așteptare la prânz a fost de 120 de minute. Pentru punctele de trecere deschise, cele mai libere vor fi semnalate cu verde. Joi, la Jimbolia, așteptarea a fost de 10 minute.

Culoare pentru microbuze și autocare

 

Pe anumite culoare, este permis și transportul de persoane cu microbuze și autocare.

Alexandra Găvan, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române: "Sunt operaționale pe teritoriul Ungariei, în regim permanent, pentru transportul persoanelor cu microbuze și autocare, două culoare cu intrarea în țară prin două puncte de frontieră, Nădlac 2 autostradă și Borș."

Românii au început să revină acasă în număr mare din 15 mai, când a expirat starea de urgență, iar ei nu au mai fost obligați să stea doua săptămâni în carantină, în locuri stabilite de autorități. De atunci, au intrat în țară peste 110.000 de oameni, adică aproximativ 20.000 pe zi.

14 zile de izolare după intrarea în țară

 

După controlul de la graniță, cei care rămân în țară trebuie să se izoleze 14 zile. Aceștia sunt verificați însă de polițiști și jandarmi, care pot face controale fără să anunțe, chiar și de câteva ori pe zi.

Miercuri, de exemplu, 46 de oameni nu au fost găsiți la adresa la care ar fi trebuit să fie. Ei au fost plasați în carantină, pentru care trebuie să suporte costurile. În acest moment, în carantină instituționalizată sunt 9.800 de persoane. Aproape 40.000 sunt în izolare la domiciliu.

În această după-amiază, chestorul Ioan Buda, seful Politiei de Frontieră, a fost eliberat din funcție. Ministerul de Interne a transmis printr-un comunicat că Ioan Buda a fost demis, după ce a fost evaluat modul în care a coordonat operațiunile.

Ioan Buda a ajuns la conducerea acestei instituții în iulie, anul trecut, când a pierdut funcția de șef al Poliției Române, după cazul disparițiilor din Caracal.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult