Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Valul de caniculă provoacă tragedii. Un bărbat a murit pe bloc, un drum deformat a provocat un accident în Gorj

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deşi e abia la început, trăim o vară înnebunitoare. Valul de caniculă care a pus stăpânire pe România a prins puteri. Un bărbat de 60 de ani din Vaslui a murit după ce a făcut imprudenţa să lucreze în bătaia soarelui, pe acoperişul unui bloc.

Iar în Gorj, un tronson de drum cu dale din beton s-a deformat, iar din această cauză a avut loc un grav accident de circulaţie. Meteorologii avertizează că joi va fi şi mai crunt.

În plin cod portocaliu de caniculă, în multe oraşe a fost cuptor. Filmată cu o cameră cu termoviziune, o alee din centrul Capitalei dogorea la ora prânzului la 52 de grade. La fel de cald a fost şi în intersecţiile intens circulate din oraş, unde la nivelul asfaltului erau 54 de grade.

Au fost 47 de grade şi în tramvaiele fără aer condiţionat.

În judeţul Gorj a fost atât de cald încât un tronson de drum ce leagă Târgu Jiu de Țicleni s-a deformat în soarele arzător. Câteva dale din beton s-au dilatat atât de mult încât îmbinările lor s-au înălţat cu aproape o jumătate de metru. Un şofer nu a apucat să evite aceste rampe periculoase şi a fost proiectat în aer. Soţia bărbatului a fost rănită la impactul cu solul şi transportată la spital.

Cosmin Popescu, președinte Consiliul Județean Gorj: „Am mai avut anii trecuți asemenea evenimente, dar nu în același loc 4 dale ridicate, este o premieră. E foarte cald, umiditatea, ploile de săptămâna trecută, au dus la dilatarea accelerată.”

Pe un soare arzător, sus pe acoperişul unui bloc din Vaslui, un pompier a încercat din răsputeri să salveze viaţa unui bărbat de 60 de ani. Deşi temperatura depăşea 40 de grade, omul se urcase să repare acoperişul. Soţia lui a sunat la 112 când a văzut că nu mai coboară.

Astăzi sute de oameni au sunat la 112 să ceară ajutor după ce li s-a făcut rău pe stradă. Medicii au observat că mulţi purtau haine negre.

Mihai Grecu, medic-șef UPU-SMURD: „Poate fi picătura care a umplut paharul. În funcție de perioada pe care o petrece la astfel de temperaturi, poate să meargă de la transpirații intense până la heatstroke, care este o patologie legată de căldură, amenințătoare de viață.”

Marius Paulescu, profesor fizică Universitatea de Vest Timișoara: ”Un corp care este de culoare deschisă reflectă o parte însemnată din radiația provenită de la soare. De aici faptul că cel care absoarbe mai multă radiație se încălzește, iar cel care reflectă păstrează o temperatură apropiată de cea a mediului”.

Potrivit meteorologilor, cel mai cald a fost la Zimnicea unde s-au atins 37 de grade la umbră.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult