Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vacanță cu o lună mai devreme pentru copiii din Alba. Unde urmează să plece cu familiile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vacanța a venit cu o lună mai devreme pentru zeci de copii din Alba. Cei mici au terminat cursurile pentru că vor merge cu părinții la stână, în Munții Sebeșului.

Sute de familii trudesc toată vara pentru a-și câștiga traiul și pentru a duce mai departe o tradiție străveche: transhumanța. Iar copiii ciobanilor sunt de mare ajutor.

La zeci de kilometri distanţă de satul Strungari, în Alba, oamenii locului urcă, în aceste zile, la munte, la stână. Pentru cei aproape 40 de copii care învaţă la şcoala din sat, vacanţa a venit cu o lună mai devreme. Premianţii şi-au luat deja coroniţele şi vor merge cu părinţii la oi. Stânele găzduiesc întreaga familie până în septembrie. Fete: "Luăm vacanţă, terminăm şcoala, urcăm la Recea cu animalele la munte. E un loc frumos, are peisaje frumoase, se văd munţii."

La 13 ani Sebi a deprins tainele acestei meserii. Iubeşte muntele şi animalele, aşa că de abia aşteaptă să urce în locul numit "Recea".

Sebi Mirca, elev: "Noi urcăm într-o zonă de munte în apropierea Munţilor Sureanu. E foarte frumos, aer curat, sunt mulţi copii duminică, ieşim, ne întâlnim toţi." Ana Mirca, bunica: "Pe vremea mea era foarte fain. Noi mergeam pe jos de aici până la Recea cu vaci, cu porci, cu oi, cu caii, cu măgarii cu toate bagajele. De asta iau copiii vacanţă mai repede ca să se ducă sus la munte cu părinţii/merg, ajuta, stau cu oile, stau cu vacile/sunt copii care le place să ducă asta mai departe."

Citește și
scoala
Școala din România modernizată cu fonduri UE devenită etalon în Occident

Aproape tot satul se mută pe perioada verii. Soţii Cândea au peste 600 de oi şi zeci de vaci, iar cei şase copii le sunt de mare ajutor. Acum pregătesc bagajele pentru stana.

Localnic: "Trebuie să plecăm mai sus cu animelele la Recea, ca aici nu avem păşune şi nu avem cu cine să îi lăsăm acasă să meargă la şcoală."

Copiii îşi iau cu ei şi cărţile, pentru că au teme în vacanţă. Reporter: "Ce clasă ai terminat?" Elevă: "A cincea." Reporter: "Şi cu ce medie?" Elevă: "9,82."

Elevă: "Dau oile în strungă." Reporter: "De când mergi tu la Recea?" Elevă: "De când eram mică."

Copiii se vor întoarce la şcoală pe 9 septembrie, însă până atunci au multe de făcut în această vacanţă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult