Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ursoaica din Alpi care a ucis un tânăr în Italia ar putea ajunge în rezervația de la Zărnești

Your browser doesn't support HTML5 video.

O ursoaică din Alpii italieni, condamnată inițial la moarte de autoritățile din peninsulă, după ce a ucis un tânăr care alerga prin pădure, ar putea fi adusă la noi.

Organizațiile de mediu au reușit să suspende ordinul de împușcare și au obținul acordul asociației de la Zărnești pentru a primi ursoaica. Acum transferul trebuie aprobat de judecători.

Andrea Papi, în vârstă de 26 de ani, un entuziast al muntelui și alergării, a fost găsit mort, sfâșiat de o ursoaică cu pui, pe 6 aprilie, în apropiere de satul său din nordul Italiei. Femela de 17 ani care l-a atacat a fost identificată și capturată în scurt timp.

Fabio Angeli, directorul districtului silvic Male, Trentino: ”Este foarte probabil să folosim un tub cu tranchilizant, dar într-o situaţie de urgenţă avem şi posibilitatea unei puști cu seringă”.

Ursoaica se află acum în custodia justiției. Decizia guvernatorului regiunii Trentino de a sacrifica animalul a stârnit, însă, un val de reacții, în Italia.

Citește și
urs
„La mine în fiecare noapte vine”. Urșii fac ravagii în stațiunile de munte. Localnicii sunt exasperați

Gianluca Felicetti, Liga Anti-Vivisecție: "Un ordin care nu are nicio justificare, nici din punct de vedere moral, nici din punct de vedere tehnic sau științific".

Chiar părinții tânărului ucis de urs s-au opus împușcării animalului, dar au acuzat autoritățile că nu au luat măsuri pentru protejarea oamenilor.

Franca Ghirardini, mama lui Andrea Papi: "Vă spun un lucru: nu învinovățesc ursul, nu-l învinovățesc pe fiul meu. Este o vină pe care mulţi ar putea să o aibă pe conştiinţă, sunt distrusă".

Apărtorii drepturilor animalelor s-au adresat justiției, pentru a împiedica uciderea ursoaicei și au identificat rezervația din România, ca posibilă soluție pentru salvarea ei. Sanctuarul, unic în Europa, este un refugiu pentru animalele fără speranță, care nu mai pot fi lăsate în sălbăticie.

Michela Vittoria Brambilla, europarlamentar: ”Am promis că o vom reloca pentru a o salva, pentru a o scoate de acolo și sunt sigură că vom reuși".

Organizațiile de mediu din Italia s-au angajat să acopere cheltuielile pentru transportul ursoaicei și vor susține financiar îngrijirea ei. Cei trei pui, suficient de mari să se descurce singuri, au fost eliberaţi în natură.

Cristina Lapis, Asociația Milioane de Prieteni: "În Italia, pentru a omorî un urs, chiar dacă s-a produs un accident, iată, s-a făcut un proces. În prima instanță a fost condamnată la moarte dar asociațiile au intervenit iar acum procesul e în recurs".

În regiunea Trentino urșii s-au înmulțit ca urmare a unui program de repopulare, realizat cu fonduri europene. Acum, acolo trăiesc circa 120 de exemplare, cu 70 mai mult decât optimul permis de habitat - spun autoritățile locale. În urma unui sondaj, majoritatea populației din regiune s-a arătat însă împotriva împușcării unora dintre ele.

La noi, însă, este invers. Fostul ministru al Mediului, Tanczos Bârnă, a semnat, săptămâna trecută, în ultima sa zi de mandat, ordinul prin care sute de urși pot fi împușcați. Măsura a fost puternic contestată de asociațiile ecologiste.

Pe de altă parte, luând ca exemplu pozitiv România, organizaţiile de mediu din Italia propun ca în regiunea Trento să fie emise alerte prin sms privind prezența urșilor în locurile frecventate de oameni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult