Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Urmează cea mai stresantă perioadă a anului pentru câini și pisici. Cum le putem apăra de ”bombardamentul” de Revelion

Your browser doesn't support HTML5 video.

Noi ne pregătim de petrecere, dar pentru prietenii necuvântători urmează cea mai stresantă perioadă din an. Pentru că au un auz extrem de fin, zgomotele petardelor sau artificiilor traumatizează câinii și pisicile.

Animalele se pot speria atât de tare, încât pot suferi șocuri epileptice sau pot face infarct. Specialiștii le recomandă stăpânilor să-și pregătească din timp companionii.

De exemplu, îi pot obișnui cu muzică simfonică sau ambientală, pe care să o asculte la miezul nopții, când începe „bombardamentul urban”.

Mihaela își împarte viața cu patru pisicuțe. Fiecare reacționează în felul ei la stres, dar toate se liniștesc în momentul în care ascultă muzică. Până și Mutulică, cel mai agitat din familie.

Mihaela: ”Îi băgăm muzică de relaxare când îl apucă zăpăceala, alergatul prin casă. Mai ales în momentul de 12 noaptea sau de la 23:30, să se dea drumul la muzică, să acopere un pic ce se aude de afară”.

Citește și
Postare virală pe pagina MAI
Mesajul MAI despre petardele de Revelion: "Pentru animale este un coşmar"

Combinată cu o mângâiere, muzica ajută necuvântătoarele să se simtă în siguranță în casă, chiar dacă sunt asaltate de zarva de afară.

Adrian Bîlbă, biolog, medic veterinar: ”Nu înțeleg, le e teamă și pentru asta e nevoie de ajutorul nostru. De a-i liniști, de a-i lua în brațe sau de a le pune muzică simfonică, dacă au mai auzit muzică simfonică. Poți să încerci să-i înveți progresiv cu muzică liniștitoare, muzică de cameră“.

Amos, un pui de Terranova de doar două luni, va trece prin primul Revelion. Prevăzători, stăpânii au discutat deja cu medicul veterinar ca să știe cum să îl ajute, dacă va fi nevoie.

Andra Bratu, medic veterinar: ”Este recomandat ca proprietarii să administreze, mai ales în noaptea de Revelion, calmante pe bază de plante, care să nu provoace dependență”.

Nu trebuie să împărțim cu animalele mâncarea de sărbători

Dar pentru că nu toate animalele vor fi în casă în noaptea dintre ani, la fel de important este să aibă microcip și un medalion cu datele stăpânului în caz că fug de spaimă. În astfel de momente, reacția celui care ține lesa sau hamul contează foarte mult.

“Dacă stapânul e liniștit, nestresat, este și el. Doar să fii pe lângă el și să-i arăți că nu-ți este teamă ție“.

Două petiții online au fost deschise, prin care oamenii cer interzicerea folosirii petardelor și a artificiilor de către persoane neautorizate și oprirea producerii și vânzării acestor articole. Împreună se apropie de 70.000 de semnături.

Și pentru că mesele pline sunt și ele pe cât de tentate, pe atât de periculoase pentru necuvântătoare, veterinarii ne îndeamnă să nu împărțim mâncarea cu ele.

Medic veterinar: ”Are pancreatită acută. A mâncat ce mâncăm noi de obicei. Așa cum noi ajungem la ATI de Crăciun, așa ajung și ei la urgențe”.

Chiar dacă este sărbătoare, animalele trebuie hrănite tot cu mâncarea lor sau le puteți pregăti un fel special adaptat pentru ele.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult