Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Universitatea din România la care sute de studenții străini plătesc mii de euro ca să studieze

Your browser doesn't support HTML5 video.

România nu mai este doar un exportator de forță de muncă specializată, ci a devenit și școală pentru mulți străini care doresc, ulterior, să rămână la noi.

400 de studenți, cei mai mulți din Asia și Africa, plătesc câteva mii de euro pe an la „Universitatea Maritimă” din Constanța, ca să ajungă ofițeri.

Îşi doresc şi cetățenia română, apoi pleacă la muncă pe mările lumii, tot prin firme de aici.

2.500 de euro pe lună este salariul mediu pe care îl primește orice ofițer care iese de pe băncile Universităţii Maritime din Constata.

Pe piața internațională, cererea este atât de mare încât doar cine nu vrea să muncească nu se îmbarcă imediat după terminarea facultății. Cei mai mulți străini vin din Irak, Banghadesh, India, Nigeria și Egipt.

Aici primesc documentele unei țări europene, sunt angajați inclusiv de firme românești, și trimiși în străinătate tot de acestea.

Ce spun studenții din Irak, India și Nigeria despre România

Adel Aladnan, student din Irak: „Să studiezi într-o țară din Uniunea Europeană este mai bine, în ciuda faptului că în Irak este gratuit. Aici trebuie să plătesc, dar este mai bine. Pentru moment îmi place mult să stau în România.”

Numărul studenților străini care vin să înveţe la Constanța a crescut cu 300 față de anul trecut.

Gaginder Lutra, student din India: „Vreau să devin un ofițer de punte și sper să fiu comandant într-o zi. Cred că o să stau aici, vreau să văd ce poate să îmi ofere România. Prețurile sunt rezonabile și calitatea vieții este mai bună.”

Adeinca Awanats, studentă din Nigeria: „Toate diplomele sunt recunoscute internațional și am zis de ce nu? Am venit aici și, din fericire, totul este bine. Cariera asta se construiește etapă cu etapă, am putut chiar să merg și la bordul navelor și să câștig experiență.”

În plus, din această colaborare, câștigă și statul român. 80% dintre ofițerii români se întorc între voiaje acasă și lasă banii aici, la fel și cel puțin 50% dintre străini.

Cornel Panait, șeful senatului Universității Maritime Constanța: „Cel puțin 60-70% din banii pe care i-au câștigat ei îi cheltuie aici. Noi nu exportăm nici învățământ, nu exportăm nici studenți”.

Radu Hanzu, prorector Universitatea Maritimă Constanța: „Într-o proporție de 40-50%, ei se regăsesc ulterior în societatea românească, mulți dintre ei chiar acceptă să continue studiile pe zona de masterat, chiar și doctorat.”

Bianca Burlacu, manager agenție de crewing: „Contractele sunt în jur de cinci-șase luni pentru junior officer de început. Salarizările se încadrează între 1.300 și 3.000 dolari și euro.”

Învățământul maritim românesc merge bine în ciuda faptului că țara noastră a pierdut peste 300 de nave comerciale sub pavilion național în ultimii 33 de ani. În 2022, nu mai are nici măcar una înregistrată, potrivit Federației Internaționale a Transportatorilor.

Situația navigatorilor și a navelor românești

35.000 ANGAJAȚI ROMÂNI ÎN SECTORUL MARITIM 30.000 ANGAJAȚI ROMÂNI ÎN SECTORUL FLUVIAL 0 NAVE COMERCIALE CU PAVILION ROMÂNESC

Sursă: Federația Internațională a Transporturilor

În fiecare an, de la facultatea din Constanța ies, în medie, 4.400 de ofițeri de marină.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult