Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Unitatea specială de militari americani care va fi cantonată în România. Au luptat deja cot la cot cu soldații noștri

Your browser doesn't support HTML5 video.

O mie de militari americani vor ajunge în următoarele zile în România, a anunțat miercuri Pentagonul. Oficialii americani spun că prezența militară de la noi din țară va fi temporară, dar poate fi suplimentată oricând, dacă va fi nevoie.

Pe de altă parte, oficialii ruși au calificat drept ''distructivă'' decizia Statelor Unite de a trimite 3.000 de militari în Europa de Est.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: „O mie de soldați din Regimentul 2 de Cavalerie, care este acum cantonat în Germania, vor fi dislocați în România, în următoarele zile.”

Unitatea care va fi desfăşurată în țara noastră e o cunoştinţă mai veche a armatei române. Americanii s-au antrenat alături de vânătorii de munte în cadrul unor exerciţii desfăşurate în România şi au luptat cot la cot cu militarii noștri în Afganistan, unde au fost cantonaţi în baza înaintată Lagman, din provincia Zabul.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: „Este vorba de o unitate proiectată special pentru a fi dislocată în scurt timp și pentru a se mișca rapid odată ce e în poziție. Ei se vor adăuga celor aproximativ 900 de militari americani prezenți deja în România.”

Citește și
Ambasada SUA Havana
Care ar putea fi originea misteriosului „sindrom Havana”. Boala a afectat tot mai mulți diplomaţi şi militari americani

În plus, Pentagonul a anunțat că va mai transfera 2.000 de soldați din Statele Unite în Polonia și Germania. Oficialii americani au subliniat că acestea sunt mișcări temporare determinate de contextul actual de securitate.

Joe Biden: „Suntem consecvenți cu ceea ce i-am spus lui Putin încă de la început. Câtă vreme acționează agresiv, o să luăm măsuri să-i asigurăm pe aliații noștri din Europa de Est că suntem alături de ei și că Articolul 5 (din tratatul NATO) este o obligație sacră.”

Articolul 5 din Tratatul NATO precizează că un atac asupra unui stat membru al alianței e considerat un atac asupra tuturor membrilor.

Potrivit unor surse citate de agenţia Bloomberg, administrația Biden a informat Kremlinul că este dispusă să examineze posibilitatea de a lăsa experţii din Federaţia Rusă să verifice că NU există rachete de croazieră ofensive Tomahawk la bazele NATO de apărare antirachetă din România, de la Deveselu, - şi din Polonia. Dar pe bază de reciprocitate.

Pe de altă parte, cotidianul spaniol El Pais susține că Statele Unite sunt dispuse să discute măsuri precum abținerea de la desfășurarea de sisteme de rachete ofensive lansate de la sol și de forțe permanente cu misiune de luptă pe teritoriul Ucrainei.

Matthew Lee, Associated Press Diplomatic Writer: „Este o mișcare nouă, dar blocajul dintre SUA, NATO și Rusia pe marginea situației din Ucraina e încă acolo, nu s-a schimbat nimic. Nu cred că suntem mai aproape de război sau de pace decât eram ieri, alaltăieri, sau în urmă cu două săptămâni”.

Între timp, președintele Iohannis a vizitat baza aeriană de la Câmpia Turzii, unde americanii au investit peste 100 de milioane de dolari pentru a o transforma într-un nod strategic al NATO pe flancul estic.

Klaus Iohannis, președintele României: „Suntem în contact strâns la nivel diplomatic, operaţional şi tehnic, pentru stabilirea detaliilor şi datelor exacte ale desfăşurării unităţilor militare americane şi franceze în România. Vom acorda în continuare o atenţie sporită creşterii capacitaţii operaţionale a tuturor structurilor militare iar acest efort va include și achiziționarea de avioane de luptă de ultimă generație F35.”

Preşedintele a adăugat, însă, că aceste aeronave ar putea intra în arsenalul românesc după 2030.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult