Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Unde pleacă românii la muncă în străinătate. Țările pe care le aleg pentru un trai mai bun

Your browser doesn't support HTML5 video.

S-au schimbat preferinţele românilor în ceea ce priveşte ţările în care vor să muncească.  

Ai noştri nu mai merg în Spania sau Italia, ci aleg vestul şi nordul Europei.

Acolo, spun cei de la firmele de recrutare, salariile sunt mai mari, iar condiţiile de lucru mai avantajoase.

Alexandru este lăcătuş. Și-a lăsat locul de muncă din Italia si, de mai bine de o lună, s-a angajat în Olanda.

Alexandru Țonea, lăcătuș: „În Italia se pornește undeva de la 8 euro pe oră și se ajunge la 11-12,  în condițiile în care ești un om bun, calificat. Aici un om bun, calificat ajunge undeva la 15-16 euro. Deci vorbim de o diferență de un 4-5 euro pe oră".

Și Răzvan s-a reorientat, după ce a tot lucrat în Italia, Grecia și Spania.

Citește și
politia
Un interlop român a fost reținut la 10 ani după ce a încercat să-și ucidă un rival. Cine este Cristian Marian Bejan

Răzvan Gancea, muncitor sezonier: „Acum lucrez în Olanda la ardei gras. E plătit bine, îmi place ce fac. Un lucru mai bănos un pic".

Companiile de recrutare din străinătate au înregistrat în ultima vreme o creştere de peste 20% a cererilor venite din partea românilor.

Lucian Marchevici, consultant recrutări: „Am observat o creștere a aplicațiilor pe care le avem. Suntem în căutarea sudorilor, lăcătușilor. Salariul minim ar ajunge pe la 1.400 de euro după toate cheltuielile, chirie, cazare și maximul până în 2.800-3.000 de euro net".

Gabriel Bîrță, recrutor: „Dacă se fac ore suplimentare poate crește la 1.700, 1.800 de euro. În perioada aceasta de toamnă, pot să recolteze de exemplu căpșuni, în serele olandeze, diverse fructe cum ar fi zmeură, coacăze sau chiar cireșe și bineînțeles flori".

Viața în sudul Europei a devenit neatractivă

Potrivit specialiştilor, viaţa în sudul Europei nu mai este la fel de atractivă ca în anii trecuți și din cauza schimbărilor de pe piața muncii.

Prof. univ. Laura Maxim, economist: „În primul rând ar trebui să ne gândim la migrația forței de muncă din țările africane, care a crescut concurența. Pe de altă parte, ne gândim la pandemie, care a determinat scăderea numărului locurilor de muncă".

Țările aflate în topul preferințelor românilor

Potrivit unui sondaj realizat de o platformă de recrutare, în topul celor mai căutate țări în rândul românilor care vor o slujbă peste hotare se numără acum Germania, Olanda, Marea Britanie, Belgia şi Franța.

Ana Călugăru, PR platformă de recrutare: „Contextul economic destul de incert, criza economică despre care vorbeşte toată lumea, mărirea prețurilor, creșterea inflației, îi fac pe oameni să se gândească la faptul că ar putea să aibă venituri mai bune în altă țară".

În top 10 ţări vizate pentru angajare au intrat, pentru prima oară, şi Emiratele Arabe Unite.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult