Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un vulcan din Ecuador erupe de anul trecut. Cenuşa vulcanică a ajuns în localităție din apropiere

Vulcanul Cotopaxi, situat în Ecuador, a expulzat, vineri, gaze şi cenuşă vulcanică. Un nou proces eruptiv al vulcanului, de intensitate redusă, a început la sfârşitul lunii octombrie.  

Institutul de Geofizică (IG) din cadrul Facultăţii Politehnice Naţionale anunță că vulcanul a intrat în erupţie vineri, expulzând o coloană constantă de gaze şi cenuşă care a ajuns până la 1.500 de metri deasupra craterului.

Vulcanul este situat la aproximativ 45 de kilometri sud de capitala Quito.

Din octombrie, Cotopaxi a expulzat periodic cenuşă. Miercuri, erupția a fost asociată cu un semnal seismic de intensitate redusă venit din interiorul vulcanului, detectat de staţiile IG din apropierea masivului.

Joi, cenușa a ajuns în aşezările rurale din provincia andină Cotopaxi de lângă vulcan, dar și în Mulaló şi Pastocalle. În alte zone învecinate a fost simţit miros de sulf.

Citește și
incendiu vulcan hunedoara
Incendiu la o hală de mase plastice din Vulcan, județul Hunedoara, lichidat după mai bine de două ore

La sfârșitul lunii ianuarie este programat un exerciţiu de evacuare din localitățile aflate în valea Los Chillos, în sudul oraşului Quito.

Cotopaxi este unul dintre cei trei vulcani aflaţi în prezent în proces eruptiv, alături de El Reventador, la 90 de kilometri est de Quito, şi de Sangay, situat în partea de sud a lanţului muntos andin al Ecuadorului, în provincia amazoniană Morona Santiago.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult